Krönika: Backa den hänsynslösa trafikanten

“Att köra bil genom campus är hopplöst, hysteriska cyklister överallt”

Kommentarer likt denna hör man ofta. De viskas fram i kontorskorridorerna runt om i staden.  Föraktet mot hårt trampande studenter är vida utbrett bland gemene bilförare. Att sucka, skaka på huvudet och kanske hytta med en näve eller två framför övergångsstället vid universum verkar ha blivit något av nationalsport bland kombikörande, Rix FM-människor. Vuxna.

Jag vill bara hälsa er att vi studenter är medvetna om detta, vidöppen dörr hörni. Det är inte av ignorans, oförståelse eller brist på vett som studenter gör som de gör. Vi cyklar mitt i vägen, ut i vägen, utan att se oss för, för att vi vill. Det är härligt. Prova lev på kanten själv, det kittlar ungdomligt här borta. Att slås hårt i ansiktet då och då piggar upp. Man känner att man lever.

Och är du en av de som inte tog den referensen, är det kanske bara att inse att framtiden har gått om dig. Samhällets spjutspets plöjer numera fram genom björkalléer på en rostig röd monark, lyssnades på hög musik i hörlurarna. Ser ingenting, hör ingenting, framåt över tunnelseendets förlovade land.

Den där studenten, på cykeln som du tvingas tvärbromsa för är påväg till någonting roligt, förmodligen en fest.

Vart är du själv påväg?

Manne Berggren Wiklund 

Redaktionen