Landstinget släpper vård-app

Västerbottens Läns Landsting ska utveckla en vård-app som gör det möjligt att träffa en doktor via telefonen. Appen, som är planerad att lanseras nästa månad, är framtagen i ett försök att korta vårdköerna, rapporterar SVT.

Med den nya vård-appen ska det bli möjligt att få en läkartid samma dag, istället för att boka en tid hos läkare och behöva vänta flera dagar.

– Idag kan det ta upp till en vecka att få tid för ett läkarbesök på en hälsocentral. Det här ska kunna gå fortare, och det är landstingets egna doktorer som ska bemanna appen, säger primärvårdschef Håkan Larsson till SVT.

Västerbotten Läns Landsting är  inte först med att ta fram en vård-app. Det finns redan en rad olika alternativ inom privatvården och andra län har redan vård-app.

De privata vårdbolagens app-besök kostade tidigare 3000 kronor för patienten men priset har nu sänkts till 600 kronor. Och det har blivit en kostsam historia för landstingen i form av förlorade intäkter.

– Det är ändå mycket pengar som försvinner till privata vårdbolag. Vi hoppas kunna göra det lika bra eller bättre med egen personal, säger Håkan Larsson.

                                                                             Tobias Stahl & Andreas Nyman