Lång väntan på bostad för studenter

Trots att bostadssituationen är betydligt lugnare på våren jämfört med hösten får studenter vänta i cirka ett år på en studentbostad. Detta meddelar Maria Söderström, områderschef för Bostaden, som menar att kötiden på våren jämfört med hösten skiljer sig med cirka fyra månader. 

Anna-Lena Löfgren, biträdande planeringschef för Umeå kommun, berättar att bostadssituationen för nyanlända studenter är något lugnare på våren då färre kurser startar under vårterminen och att färre studenter flyttar till Umeå.

– Cirka fyra tusen studenter anländer inom loppet av fjorton dagar under hösten.
Det är alltid högt tryck under hösten oavsett hur många nya bostäder som tillkommer.

För de studenter som inte har hittat ett boende inför terminstarten finns Akutrumsförmedlingen som drivs av Umeå studentkår i uppdrag av kommunen. Förmedlingens främsta arbete går ut på att lösa den värsta bostadskrisen där dem i första hand hjälper nyanlända studenter. Nittiofem procent av rummen som hyrs ut via förmedlingen ägs av privatpersoner som själva hört av sig och erbjudit plats i deras hem.  Ofta handlar det om korttidsboenden och majoriteten av alla studenter som placeras där brukar i regel hitta nya bostäder någon månad senare. 

– Det har även varit hårdare i år då vi började med att alla bostadssökande behövde höra av sig till oss veckovis för att meddela om deras bostadssituation. Detta bidrog till att många föll bort, säger Anna-Lena.

Flera byggnationer planerade 

Maria Söderström meddelar att Bostaden just nu bygger bostäder vid Lilljansberget som ligger strax ovanför universitetet och att det finns ett inplanerat bygge vid Tranbärsvägen väster om centrala Umeå under mars 2016 med inflyttning runt årsskiftet.  Däremot finns ingen utbyggnad av studentbostäder inplanerat.

– Just nu satsar vi på mindre bostäder som passar alla, framförallt unga, säger hon.

Även Balticgruppen ska tillsätta fler studentbostäder, på Tvistelvägen ska cirka 800 nya bostäder byggas nästa år. Umeå kommun har även sålt mark i Tomtebo för att göra plats för cirka 190 nya studentbostäder. Detta meddelar Anna-Lena Löfgren.

– Dessa bostäder ska bli öronmärkta studentbostäder vilket innebär att de endast är till för studenter, berättar hon.

Text: Ida Cecilia Musil