Linnea slopar studier för sportjournalistiken

Linnea Hellgren, 20 år, hann bara läsa tre terminer på journalistutbildningen vid Umeå Universitet innan chansen att ta ett kliv ut på arbetsmarknaden dök upp.
– Nu ska jag tjäna fett mycket pengar, skrattar Linnea.

Det hela började med att det en dag ringde i journaliststudenten Linneas telefon. På andra sidan luren fanns sportchefen på MittMedia, som undrade huruvida hon var intresserad av en tillsvidaretjänst som sportjournalist. Beslutet var enligt henne själv ganska lätt, och efter nyår kommer hon att vara stationerad på sportdesken i Sundsvall. Där kommer hon att jobba med alla tidningar inom koncernen, vilket är hela 44 stycken.
Det är framför allt arbete med webben och snabba nyheter som gäller,  att driva trafik till olika webbsiter som MittMedia har.
– Men min största förhoppning är att få åka iväg på stora mästerskap och nationella tävlingar, berättar hon.

Rätt person, på rätt plats, vid rätt tidpunkt

Erfarenhet har Linnea skaffat både genom sommarjobb som nyhetsreporter i Kramfors och under höstens helgjobb på lokalsporten i Örnsköldsvik.
Men även skolan har varit givande under hösten och har gjort att jag känner mig mer förberedd nu än vad jag till exempel gjorde inför sommarjobbet i somras. Men framför allt känner jag mig redo att anta utmaningen!

Vid frågan om varför Linnea själv tror att just hon har fått jobbet skruvar hon lite på sig, men berättar sedan att hon tror att det beror på att hon var rätt person, på rätt plats, vid rätt tidpunkt.
 Det var som en liten cocktail blandad med talang och tillfälligheter, konstaterar hon.

Vad har du för förväntningar på den nya tjänsten?
– Att tjäna fett mycket pengar!
Nej, men att jag förhoppningsvis kommer bli bättre på webbpublicering och att jag kommer fortsätta utvecklas som journalist. Jag vill lära mig mycket och få chansen att skriva roliga och viktiga sportnyheter, inte bara resultatservice.

Hur vägde du beslutet att pausa studierna för att börja jobba?
– Jag har känt mig omotiverad det här året så det kom faktiskt ganska lägligt. Jag hade inte hoppat av om det hade varit ett vikariat, men nu när det är en tillsvidaretjänst kände jag att jag ville ta möjligheten. Tanken är att ta studieuppehåll i minst ett år, men om jag trivs på det nya jobbet kommer jag självklart att fortsätta. Universitetet står kvar, som min mamma brukar säga.

Vilka tips har du till journaliststudenter som ska ge sig ut på arbetsmarknaden?
– Var inte kräsen! Ring eller ta kontakt direkt en möjlighet dyker upp, tveka inte om det låter det minsta intressant. Ta chansen när den ges och var beredd på att flytta och anpassa dig efter jobbet. Du kanske inte kommer att få drömjobbet på en gång, men du kommer åtminstone att få in en fot och knyta kontakter som sedan kan leda vidare. Du ska inte ljuga, men berätta hur bra du är och tro på dig själv. Om du gör ditt bästa och visar att du verkligen vill jobba kommer det bara att rulla på.

Vad har du för tips till studenter som funderar på att söka journalistik, eller som redan läser utbildningen?
– 
Jag tror framför allt att man ska försöka hänga med i nyhetsvärlden. Ta inga genvägar, klart att du kan klara uppgifter med en liten ansträngning, men försök se vad i uppgiften du faktiskt kan dra lärdom av och som kan vara till nytta i arbetslivet. Sedan är det alltid bra att frilansa, skaffa sig erfarenhet på det sätt som är möjligt.

Vilket är ditt drömjobb?
– 
Att bevaka ett OS som sportjournalist, helst på TV. Det spelar ingen roll vilken idrott, men framför mig ser jag ett sommar-OS. Men jag är inte kräsen, jag kan ta vinter också.

Linnea berättar att hon ska åka och kolla på en lägenhet i Sundsvall på onsdag och dagen efter bege sig till Dominikanska Republiken för lite semester.
– Vila upp mig lite inför det nya jobbet helt enkelt. Sedan ska jag hem och fira både nyår och min födelsedag innan det är dags att dra igång på riktigt.

Antingen/eller frågor med Linnea:

DN – Aftonbladet? DN, om man bortser från sporten.
Plugga – jobba? Jobba, åtminstone just nu.
Webb – papperstidning? Papperstidning på morgonen, webb i övrigt.
Elin – Hans? Båda är bra, men på olika sätt.
Utekväll – hemmakväll? Utekväll.
Hund – katt? Inget av dom, jag gillar inte djur.
Lokal – Rex?  Lokal.
Sommar – vinter?  Sommar.

 

Klara Backlöf