Lokal öl i centrum

Nästa vecka drar Umeå Craft Beer week igång på Nolia. Lokala bryggerier, barer och restauranger kommer vara i fokus. 

Umeå är en växande ölstad. Bara de senaste åren har flera nya lokala bryggerier dykt upp. Intresset för hantverksöl verkar inte ta slut.

-Målgruppen är alla som är smakintresserade, jag tror många ölfolk kommer gå men jag märkte i somras att det var mycket par och äldre som var med på ölvandringen vi hade då. Man kan tro att det bara är ungdomar och unga killar som gillar öl, men så är det inte. Säger Susanne Wikström, arrangör Nolia Beer.

Susanne Wikström på Nolia Beer berättar att det är fem bryggerier och fjorton krogar som kommer delta som arrangörer under veckan. Det blir 24 events totalt runt om i Umeå. Dessutom kommer man kunna delta i ett gemensamt quiz, där frågorna är utplacerade på de olika krogarna.

John Ängström bartender och ölansvarig på Gotthards tycker att den lokala ölscenen i Umeå är väldigt bra.

-Bara de senaste åren har en mängd nya bryggerier dykt upp. Ölen från Umeå håller en hög standard, de lokala öler vi har i baren går väldigt bra, särskilt IPOrna.

Ängström ser fram emot ölveckan, och tror att det kommer vara fullt upp på Gotthards. Särskilt rekommenderar han att även kolla in Orangeriet på fredag, då kommer en ny IPA från Beer Studio att släppas. Dessutom får man inte missa Beer shakes på Tapas. Det är milkshakes gjorda på öl helt enkelt.

Från och med onsdag den 25 kommer man alltså kunna dricka lokala öler på i princip alla krogar i stan. Kaffetunga stouts, frisk lager och fruktiga IPOr, allt bryggt inom några få stenkast.

Manne Berggren Wiklund

Redaktionen