Lokalt mikrobryggeri välkomnar beslut om gårdsförsäljning

Tidigare i veckan rapporterade Västerbottens-Kuriren om  riksdagens socialutskotts beslut att jobba fram en lagstiftning som möjliggör för gårdsförsäljning av alkohol – ett beslut som välkomnas av lokala bryggentusiaster.

Ända sedan det nationella alkoholmonopolet infördes 1955 har Systembolaget haft en unik ställning på den svenska detaljhandelsmarknaden i egenskap av ensam återförsäljare av starksprit. Nu kan detta monopol vara på väg att luckras upp – åtminstone om man får tro de fem riksdagspartier som har ställt sig bakom socialutskottets beslut om gårdsförsäljning.

En som ser positivt på socialutskottets beslut är Albin Stenberg, medgrundare av det Stöcksjö-baserade mikrobryggeriet ”Bryggverket”.

– Det skulle betyda oerhört mycket för turistnäringen i Umeå. Vi vet att det redan nu finns ett stort intresse bland allmänheten för mikrobryggerier. Det är många som kommer till oss på bland annat ölprovningar, säger Albin Stenberg.

”Fler skulle fara illa”

Alla ställer sig dock inte lika positiva till en ändring i den nuvarande alkohollagstiftningen. Systembolaget skriver på sin hemsida att frågan kan tyckas vara rätt så harmlös, men att forskningsstudier visar att ett uppluckrande av ensamrätten till alkoholförsäljning skulle leda till ytterligare 29 000 fall av misshandel, 8000 fall av rattfylleri samt 1400 alkoholrelaterade dödsfall per år. En kritik som Albin Stenberg inte håller med om.

– De som köper billig tysk smuggelsprit är inte samma personer som åker en halv mil utanför stan för att köpa öl av oss. För oss handlar det om att möjliggöra för försäljning till dem som är genuint intresserade av hantverket.

Wilhelm Sandelin Anton

Redaktionen