Lotta Ahlvar på UFW: ”Kaffesump och fruktskal blir framtidens textilier”

Umeå Fashion Weeks bjuder på modevisningar, utställningar, föreläsningar och mingel. Under onsdagen hölls en inspirationsföreläsning av Lotta Ahlvar som är djupt engagerad i modeindustrins hållbarhetsfrågor.
 Det är viktigt att uppmärksamma att det finns miljövänliga material i det mest otänkbara, man måste bara hitta sättet att framställa det på ett bra sätt.

Lotta Ahlvar, tidigare vd på Svenska Moderådet, arbetar idag som vd för den anrika föreningen Handarbetets Vänner och brinner för frågan om hållbara material för framtidens mode.

 Hållbarheten är ju en sådan stor del i alla sådana här yrken idag, för att vi ska kunna fortsätta leva på den här planeten med samma bekvämligheter och intresse för till exempel mode och inredning. Det är möjligt att kombinera mode och hållbarhet, även om det för många tros vara ett slags paradox, berättar hon.

Med hållbarhet som huvudtema

Lotta Ahlvar är utbildad designer inom mode och textil och är bland mycket annat en av grundarna av NFA, Nordic Fashion Association med projektet NICE, som handlar om mode och hållbarhet.

Under föreläsningen behandlades alltifrån den industriella revolutionen till kaffesump och husmorsknep, allt med grund i Umeå Fashion Weeks huvudtema – hållbarhet. Lotta förklarar att forskningen och det innovativa tänket i framställning av nya typer av material har skjutit i höjden, och hon tycker att det är en fantastisk utveckling.

– Det är så spännande när till exempel arkitektur möter konstnärer och designers möter forskare. I dessa möten kan man få ut så mycket intressant och rentav fascinerande, och mycket visar på att det faktiskt finns en hållbar framtid, förklarar hon medan hon tar tag i sin vita skjorta och berättar att en av de senaste upptäckterna är att man nu kan återvinna bomull.

 Jag har själv varit på en bomullsåtervinningsstation i England, och det var så häftigt. De bara hällde i bomullströjor och ut kom ett råmaterial som sedan kunde spinnas till nya bomullstrådar.

"Det är viktigt att se både utvecklingsområden och möjligheter för modeindustrin" säger föreläsare Lotta Ahlvar
”Det är viktigt att se både utvecklingsområden och möjligheter för modeindustrin,” säger föreläsare Lotta Ahlvar

Konsumenter har ett ansvar

Lotta trycker på vikten av att vi som konsumenter har ett stort ansvar att prioritera och tvätta rätt. Även framställningen av tyger måste utvecklas mot det ekologiska, till exempel icke-ekologisk bomull som idag slösar stora mängder vatten och pesticider. Med föreläsningen hoppas hon kunna inspirera lyssnarna till att tänka i nya, innovativa banor, och att förstå att det finns en positiv syn på hållbar framtid, även för modet.

– Modeindustrin är en av de största bovarna i diskussioner om miljön. Men samtidigt pågår det så mycket forskning kring hållbara material och återvinning, men det är så svårt att få tag på den informationen, förklarar hon.

– Ofta är det ett svårt språk och fackliga termer, vilket gör att en vanlig intresserad har svårt att hänga med i vad som faktiskt kan göras. Visste du till exempel att man kan göra textilier av bland annat svamp, kaffesump och apelsinskal? Eller att man kan odla fram ull och skinn? De miljövänliga, återvinningsbara och djurvänliga alternativen finns, det gäller bara att upptäcka dem!