Making space gör plats för ett mångkulturellt hbtq-samhälle

Projektet Making space kommer till Umeå universitet under torsdagen och vill synliggöra alla människor inom gruppen hbtq. Projektledarna Rachel McDonald och Kabir tycker att gruppen har blivit för generaliserad och vill med hjälp av att intervjua personer från olika kulturer lyfta fram en mer mångfacetterad bild.
– Vi vill starta ett nätverk av hbtq+-organisationer i Sverige, säger Kabir.

Pridedagarna i Umeå är snart igång och rivstartar under torsdagen med en föreläsning organiserade av Spectrum Umeå och Sveriges förenade hbtq-studenter (SFQ). Föreläsningen sker i Lindelhallen och är en del av projektet Making space. Ett projekt som vill ge en mer nyanserad bild av vad det är att vara hbtq-person och samtidigt tillhöra en underrepresenterad, etnisk, kulturell eller religiös grupp.

–  Någon som är från en annan kultur och kommer till Sverige kanske inte känner att de passar in i definitonen av vad hbtq är. Jag har ett exempel på hur det kan vara. En homosexuell man med rötterna i mellanöstern som vi har varit i kontakt med. Han betraktas av omgivningen som extremist snarare än homosexuell och kämpar mycket med det, säger Kabir.

Det är också något som hon ser som ett problem. Människor kanske inte tycker sig passa in och på så sätt försvinner deras röster. Röster som Making space vill lyfta fram och det med hjälp av att intervjua människor från andra kulturer.

– Det finns många människor som vi inte vet något om, säger Kabir.

Nationellt projekt

Projektet kommer att pågå under ett år och innefatta hela Sverige. Förhoppningen är att man ska kunna skapa ett nationellt nätverk och på så sätt jobba med frågor på ett mer omfattande sätt. Projektet avslutas nästa vår och om allt går rätt så får Kabir och Rachel möjlighet att släppa en bok om vad de har åstadkommit .

– Det är ambitionen, men vi får se hur det går.

Känner du igen bilden och har en egen historia som du vill berätta om så kan du höra av dig till makingspacesweden@sfq.nu

Max Lundberg