Meriterad stand up-komiker besöker Umeå

Petrina Solange är Klubb Fannys nästa gäst.
Fanny Stand Up
Petrina Solange är Klubb Fannys nästa gäst.

En av Sveriges största komiker besöker Umeå. På torsdag kommer Petrina Solange sprida skratt på Folkets Hus på Ersboda.

Klubb Fanny ordnar på torsdagen den 26 april en helkväll i humorns tecken, då Petrina Solange kommer till Umeå.  Klubb Fanny är en del av Fanny Stand Up-projektet som ägs av Umeå teaterförening.

Stefan Lidström, kommunikatör på Fanny Stand Up är förväntansfull inför Klubb Fanny och Petrina Solange.

– Hon är en väldigt spännande komiker som vuxit väldigt fort, säger Lidström. Solange har gått från att bli utsedd till årets unga komiker på Svenska Standupgalan 2013 till att bli årets kvinnliga komiker två år senare, fortsätter han.

Petrina Solange kommer att fungera som huvudakt på torsdagens stand up-kväll, men utöver henne kommer även lokala komiker från Umeå uppträda. Nybörjare som gått workshops som Fanny Stand Up ordnat kommer också få chans att uppträda under kvällen. Troligtvis kommer runt fem till sju komiker förutom Solange uppträda.

Petrina Solange har bland annat medverkat i Släng dig i brunnen och Parlamentet, och är känd för att vara en rå komiker.

Hoppas locka en annan målgrupp

Detta är första gången som klubben inte hålls i centrala Umeå. Denna gång äger showen rum på Folkets Hus på Ersboda. Det passar bättre för många att det ordnas där, så vi hoppas locka en annan målgrupp, berättar Lidström. Vanligtvis brukar klubbarna ha en åldersgräns på 18 år och ha alkoholförsäljning. Denna kväll kommer åldersgränsen att ligga på 16 år och ha fikaservering, vilket även gör kvällen unik.

Stefan Lidström, kommunikatör på Fanny Stand Up. © Fanny Stand Up
Stefan Lidström, kommunikatör på Fanny Stand Up. © Fanny Stand Up

– Vi har byggt upp en publik genom tidigare klubbar. Den är hyfsat ung men har bra spridning med allt från 18-åringar till pensionärer. Jag ser inte stand up som något passande enbart för en viss målgrupp, säger Lidström.

Lidström säger att det är en del studenter som besöker stand up-klubben, men betonar att det alltid kan bli fler. Han vill gärna locka fler studenter.

– Folk blir ofta överraskade av kvalitén. Ofta brukar det vara så att man får se runt sju komiker och alla är väldigt bra, och sen kommer huvudakten och golvar en, förklarar han.

Vill locka de bästa komikerna – men främst kvinnliga

– Klubb Fanny strävar till att ha minst 70% kvinnliga komiker på scen, i och med att det är en så pass mansdominerad bransch, berättar Lidström. Vi vill locka de bästa komikerna, framförallt kvinnliga, fortsätter han.

Jesper Råtts

Redaktionen