Minervaskolan har råd med Porsche, men inte ett bibliotek

Företaget Minervaskolan i Umeå AB äger flera fordon, bland annat en Porsche, men har enligt eleverna inget bibliotek.
Företaget Minervaskolan i Umeå AB äger flera fordon, bland annat en Porsche, men har enligt eleverna inget bibliotek.

När elever på Minervaskolan tog studenten i somras stack några ut ur mängden med ett plakat där de skriver att skolan saknar bibliotek, studievägledare och  kurator. Aspiranten har försökt få tag på rektorn med hon vill inte kommentera hurvida situationen har utvecklats. 

Förra året fick gymnasieeleverna på Minervaskolan för första gången flytta in i de nybyggda lokalerna som gränsar till Iksu träningscenter i Umeå. Men trots nybyggnad och många materiella fördelar (företaget äger t ex flera fordon, bland annat en BMW och en Porsche) saknar eleverna bibliotek, studievägledare och kurator, det säger Wilhelm Sandelin som tog studenten i juni. Hans klass valde då att skriva ett plakat där man klagade på skolans resurser gentemot eleverna. ”Sveriges modernaste skola. Utan Bibliotek, Syv och kurator” löd texten som sprayats på elevernas plakat.

– De sista två månaderna satte de upp en bokhylla på skolan som vi kunde låna böcker på, säger den före detta eleven Wilhelm Sandelin.

Enligt Wilhelm har de blivit hänvisade till Umeå universitetsbibliotek för att låna böcker.

Olika uppfattningar

– Problemet är att man måste vara över 18 år för att få ett lånekort där, så de flesta gymnasieelever kan inte utnyttja detta ändå, fortsätter han.

Minervaskolans Mikael Westergård skriver på sms till Aspiranten att det som eleverna säger inte är sant.

– Minervaskolan och Minervagymnasium har alltid haft elevhälsa, studievägledare och tillgång till skolbibliotek.

Aspiranten har försökt att få kommentarer från skolans rektor men hon har valt att inte kommentera.

Studievägledare och kurator i andra lokaler

Eleverna har också menat att de saknat närhet till studievägledare och kurator. Eftersom den personalen sitter i andra lokaler i stan så uppger Wilhelm att man var tvungen att i god tid, ibland flera månader i förväg, boka möte med respektive elevhälsopersonal.

– Studievägledaren sitter i lokalerna för högstadieeleverna, och det kändes som att hans expertisområde mer låg på högstadieelevernas framtid snarare än gymnasieelevernas. Varken Studievägledaren eller kuratorn har någon personlig kontakt med eleverna och det kändes inte bra, säger Wilhelm.

När de studenterna i somras åkte runt med sitt plakat blev de tillslut stoppade av rektorn som menade att det var förtal av skolan.

– Han sa att skolan har allt man ska ha enligt lagen, men jag tycker att det är väldigt bristande, säger Wilhelm.

Nicolina Eriksson