Minervaskolan vinnare i Teknikåttan

Teresa Bergner hälsar eleverna välkomna till tävlingen.
Elin Janeröd
Teresa Bergner hälsar eleverna välkomna till tävlingen.

Med marginal kammade klass 8D från Minervaskolan hem vinsten i torsdagens regionfinal – nu väntar Rikstävling i Norrköping. Förutom att få tävla igen vinner klassen också 7500 kronor. 

Målet med tävlingen var att få fler åttondeklassare intresserade av teknik och naturvetenskap. Projektledaren för tävlingen, Teresa Bergner, är nöjd:

– Jag är supernöjd med dagens tävling, allting har gått jättebra. Det är väldigt kul att få vara en del av den här tävlingen som tekniska och naturvetenskapliga fakulteten anordnar.

Final i Norrköping

Teknikåttan är ett samarbete mellan elva universitet och lärosäten, på tio andra ställen tävlades det också i torsdags. Den 23e maj kommer respektive vinnande lag från olika städer att mötas i den stora finalen.

– Bland det bästa med tävlingen är att vara med när eleverna upptäcker att de är mer intresserade av ämnet än de trodde från början säger Bergner.

Spagettitorn

Frågorna i finalen handlade bland annat om rymden, morsekoder och kroppen med alla dess celler. I sista delen av tävlingen var elevernas uppgift att bygga ett så högt spagettitorn som möjligt med hjälp av marshmallows – något som eleverna verkade uppskatta lite extra.

– Det är intressant att se hur olika elever kommer fram till olika lösningar och att det faktiskt fungerar att arbeta på olika sätt och ändå lyckas säger Bergner.

Andraplatsen i regionfinalen gick till Själevadskolan från Berg och priset var 5000 kronor. Tredjeplatsen och priset på 2500 kronor vann Svenstavikskolan från Örnsköldsvik.

Elin Janeröd 

Redaktionen