Misstänkt fall av dödsdrogen ”krokodil” i Umeå

Två personer kom in till Norrlands universitetssjukhus troligtvis påverkade av "krokodil".
Foto: Mikael Lundgren
Två personer kom in till Norrlands universitetssjukhus troligtvis påverkade av "krokodil".

Nu varnar Fältgruppen i Umeå för dödsdrogen som sägs fräta kroppen inifrån, rapporterar Västerbottens-Kuriren. Två personer har vårdats på Norrlands universitetssjukhus misstänkta för överdos av drogen.

– Landstinget har varskott oss om att två människor kommit in till sjukhuset och varit intoxikerade av ”krokodil”, säger Fredrik Sandström vid Fältgruppen i Umeå till Västerbottens-Kuriren.

Enligt Fältgruppen kallas drogen ”krokodil” då den orsakar fjällig hud och fräter kroppen inifrån. Drogen är smärtstillande och beroendeframkallande med liknande egenskaper som hos morfin. Användningen kan leda till infektioner av blodkärl, sår och kallbrand.

Drogens spridning oklar i Umeå

Fältgruppen berättar för Västerbottens-Kuriren att drogen bland annat tillverkas av fosfor i tändstickor och thinner. Därmed har ”krokodil” frätande och giftiga biverkningar på människan. Sandström menar att dessa extrema biverkningar orsakas av ett kontinuerligt bruk under en längre tid.

Det är fortfarande oklart om denna händelse är en engångsföreteelse. Sandström hoppas på att drogen inte får fortsatt spridning i Umeå.

IMG-3050

© Foto: Ina Degerlund / Bildtext: Infocenter på Umeå universitet.

Dödsdrogen har ännu inte nått campus

Aspiranten har pratat med Studenthälsan på Umeå universitet om droganvändningen på campus. Studenthälsan har inte fått kännedom om att drogen spridit sig bland studenter.

– Uppkommer det ett problem hos studenterna när det gäller ”krokodil”, skulle det leda till en diskussion om lämpliga åtgärder inom enheten, menar Studenthälsan.

För tillfället har Studenthälsan kännedom av cannabis-använding bland studenterna och de arbetar förebyggande för att motverka eventuell droganvändning.

Anja Hofberg Berggren och Ina Degerlund

Redaktionen