Mörk humor som piggar upp

Screen Shot 2018-04-23 at 15.50.13
Manne Berggren Wiklund

-Föreställningen är väldigt sorglig, med glimten i ögat. Vesslan och Benne, eller Simon och Anton, som de egentligen heter skapar humor i det mörkaste. 

Simon Gärdenfors och Anton Magnusson är på turné genom Sverige med sin föreställning Vesslan och Benne. Stilen är personlig och utlämnande. En kombination av högt och lågt, allt från självmord till friidrott.

Vesslan och Benne är egentligen två separata föreställningar, som görs tillsammans de kör en timme var. Simon Gärdenfors, Vesslan, är serietecknare, musiker och komiker. Materialet är självbiografiskt med funderingar kring åldrande och relationer.

Anton Magnusson berättar att han under en längre tid varit kliniskt deprimerad och det är ur det mycket av hans inspiration kommer från. Inte för att han pratar särskilt mycket om känslor på scen. Magnusson menar att livsstilen som följer med en depression är att man mest ligger hemma och tittar på TV och spelar TV-spel, därför handlar mycket av materialet om vardagligheter och reflektioner kring olika TV-program.

– Jag har upptäckt den röda tråden, att jag har många funderingar kring olika TV-program, TV-spel. Men även en del om förhållanden. Föreställningen är väldigt sorglig, med glimten i ögat.

Uppenbarligen finns det en stor publik för detta, lokalen är fullsatt, många på plats kommer fram för att hälsa och vill prata. Innan föreställningen står både Simon och Anton ute i baren och möter sina fans.

– Jag tror det är många som mår dåligt, vilket är bra för mig, jag vill kunna kapitalisera på den ökade psykiska ohälsan. Säger Magnusson.

Magnusson påpekar att han samtidigt tycker att vi måste våga prata mindre om psykisk ohälsa. För tio år sedan behövdes det prata mer om psykisk ohälsa, idag skulle vi behöva prata om fysisk ohälsa. Det är sällan man hör någon till exempel berätta om att de har bråck.

Även om turnén har gått bra och hyllats har det varit påfrestande. Tidigare när de uppträdde i Malmö hade Magnusson en panikångestattack på scen. När de skulle vidare till Växjö hade Simon Gärdenfors fått klappa honom hela tågresan för att han fortfarande fick attacker.

-Jag har löst det genom att supa kopiösa mängder och har gått upp nästan tio kilo. Men det kan det vara värt för att slippa vara i kontakt med sina känslor. Tillägger Anton Magnusson med ett skratt.

Manne Berggren Wiklund

Redaktionen