Motorvärmare – en bristvara på Campus

Vill man undvika att motorn havererar vid kallstarter är bästa lösningen motorvärmare. Vilket dessvärre är en bristvara vid Umeå Universitet.

En bil är som oss människor, den trivs bäst när det är varmt. Är det vinter och kallt ute mår bilen inte bra om den sedan kallstartas. Motorn belastas mer än nödvändigt och oljan blir trögflytande, vilket resulterar i att den inte smörjer ordentligt och det i sin tur sliter mer på motorn. Det kan sedan i värsta fall leda till motorhaveri, förklarar Din Mekaniker i Umeå AB.

Den enklaste och bästa medicinen mot kalla motorer är motorvärmare. Vilket det tyvärr finns alldeles för få utav kring Campus.

Boendebristen försvårar
Erika Karlsson på Umeå Universitet tycker att bristen på motorvärmare är mycket tråkig. Hon anser att med väderförhållandena här uppe i Norrland så bör det vara en självklarhet att det ska finnas fler motorvärmare runt Campus.

– Man ska inte behöva välja bort att ta bilen om man har en och vill kunna köra till skolan. Speciellt med tanke på dagens boendesituation, då det finns många som tvingas pendla med bil för att de bor för långt bort, säger Erika.

Inga planer på utökning
Parkeringarna sköts av UpAB fast det är Akademiska Hus AB som sköter beställningen av platserna och det är dem som styr hur många det är och var de ska finnas. UpAB förklarar vidare att Akademiska Hus inte har några planer på att utöka dessa platser med fler motorvärmare.

Sanna Ehnlund