Musikhjälpen närmar sig

27 oktober är det uppstartsmöte för Umeå studentradios initiativ till Musikhjälpen 2015. Nelly Fernström är projektledare.
– Det finns många olika sätt att bidra och alla kan göra något.

Musikhjälpen har funnits sedan 2008 och är ett samarbete mellan Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen med syfte att samla in pengar till olika ändamål. Årets tema är att motverka klimatrelaterade katastrofer som tvingar människor på flykt. Sedan 2012 har Umeå studentradio hakat på initiativet och samlat in pengar som går direkt till Radiohjälpen. Initiativet sträcker sig mellan 13-19 december.

En intensiv period
Fernström berättar att hon var involverad i projektet i Umeå studentradio förra året. Hon förklarar att hennes dåvarande roll var flytande där hon bland annat bokade artister inför projektets uppstart och närvarade under själva sändningen. Fernström beskriver musikhjälpen 2014 som en kul och intensiv tid.
– Man andades musikhjälpen, det var allt som rörde sig i huvudet då.
Årets musikhjälpen kommer att bjuda på liveframträdanden, roliga radiosändningar, låtönskningar, tävlingar och auktioner. Projektet är fortfarande i planeringsstadiet, men Fernström hoppas på att hitta en lokal att sända från i Umeå centrum.

Många personer behövs
Under årets musikhjälpen kommer Fernström ha en ledande roll. Hon berättar att många personer behövs som kan hjälpa till med allt ifrån att boka artister till marknadsföring och ljudteknik. Dessutom behövs folk som kan skramla bössa.
– Det finns många olika sätt att bidra och alla kan göra något, säger Fernström.

Resultatet viktigt
Fernström säger att det alltid känns bra att slå summan som samlades in under föregående år.
– Det viktigaste är att man gör någonting och att vi som studentradio ordnar något med det här syftet, säger hon.
Förra året samlades 60 000 kr in av Umeå studentradio som gick till att stoppa spridningen av HIV. Fernström vet inte om förra årets insamling kommer att slås i år, men hon berättar att hon ser fram emot att jobba i team. Att se hur något byggs upp från ingenting och se resultatet av människors engagemang beskriver hon som mäktigt.