Normbrytande fotografier

Fotoutställningen “Bilder som förändrar världen” slog upp dörrarna på Universum i början av veckan. Här uppmanas åskådarna att bryta könsnormer och låta fler människor få bli representerade. Besökarna tyckte att utställningen var både viktig och rätt i tiden.

Utställningen, som är ett samarbete mellan Gävle kommun och fotografen Tomas Gunnarsson, består av normbrytande bilder tagna för att vända på stereotyper. Utställarna menar på att fördomar och stereotyper blockerar möjligheter för utveckling både hos individen och samhället, men att det är något som går att ändra på. Bland annat genom dessa fotografier.

Besökaren Emma Fogelström tyckte att fotografierna var viktiga.

– Detta känns rätt i tiden. Bilderna behövs och de alla är väldigt tydliga. Man kan gå in här och bara se på bilderna, utan att läsa texterna till och ändå förstå. Det behövs liksom inte i någon kontext, men man förstår ändå budskapet. Intentionerna om genus och könsroller syns klart i alla bilderna.

En av de andra besökarna, Amanda Modigh, fastnade för bilden av en liten pojke som står och pudrar ansiktet.

– Hela utställningen visar upp skönheten i att vi alla är unika. Bilden med pojken som sminkar sig går ifrån att pressa manliga normer på barn. Det känns som att fotot visar upp att det inte finns något negativt i att en kille gör något som anses feminint, säger hon.

Läs intervjun med utställningens fotograf Tomas Gunnarsson.

Jennifer Söderlund

Emma Fogelström
Emma Fogelström
Amanda Modigh
Amanda Modigh