Norska succéserien släpper säsong 2

Den norska TV-serien ”Skam” har fått ett stort genomslag i Sverige. Serien har fått beröm för sin unika form och berättartekniska grepp. Idag släpper SVT Play den andra säsongen av den populära dramaserien.
– Det är helt genialiskt, säger Frida Arturén, studerande vid Umeå Universitet. 

Den norska ungdomsserien ”Skam” följer de fem vännerna Chris, Eva, Noora, Vilde och Sana under deras gymnasieår på Hartvig Nissens gymnasieskola i Oslo. Konceptet går ut på att följa karaktärernas påhittiga liv från dag till dag och deras profiler på sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter.
– Det är helt genialiskt! Karaktärerna känns på så sätt mycket verkligare och trovärdigare, säger en lyrisk Frida Arturén 

Dramaserien släpper varje dag en ny scen, som på fredagar sätts ihop till ett helt avsnitt. Serien har bland annat fått beröm för sina berättartekniska grepp. Frida är en av de som stämmer in i hyllningskören.
– Jag tycker det är världens bästa serie just nu. Jag har sett säsong 1 två gånger och är inne på andra svängen av säsong 2, berättar Frida som tjuvtittat på NRK, den norska motsvarigheten till SVT, som släppte sin andra säsong redan i våras.

Vad är det som gör serien så bra?
– Främst för att den är så trovärdig och äkta, det känns som man själv är med i serien. Jag tror många kan relatera till karaktärerna även fast man själv inte är lik de.   

Succéserien har inte bara fått stort genomslag bland olika länder, utan även spridit sig till olika åldrar. Frida tror att anledningen till populariteten är att många känner igen sig i de olika karaktärerna.
– Den riktar sig nog till yngre folk som 15-16, men vi alla har varit i den åldern och kan känna igen oss. Jag tror den är störst i Norge, Sverige och Danmark. Serien är väldigt likt det liv vi lever eller har levt.

Serien hade premiär 2015 och vann tre priser på den norska tv-galan ”Gullruten” i år. Bland annat för bästa tv-drama, bästa nya programserie och årets nykomling.

Amanda Delgado Johansson