Nu slipper du snart betala dyra pengar för idrottsutrustning

Är du student och vill ta dig till skidbacken men budgeten är för tajt för att hyra eller köpa nytt? Du kanske inte vill lägga pengar på saker som du inte kommer använda så mycket? Oroa dig inte. Snart kan du nämligen låna din utrustning. 

Projektet Fritidsbanken startades 2013 i Värmland och nu är det alltså dags att inviga en lokal på Ålidhems centrum. Detta  sker på lördagen den 28 april mellan 11-14.

”Bibliotek för sport- och fritidsprylar”

Fritidsbankens koncept går ut på att låna ut begagnad sportutrustning till vem som än behöver. Det är helt gratis att låna och dem tar emot utrustning som av olika anledningar inte längre används. Dem lånar sedan ut den till någon som är på jakt efter utrustning, men av olika orsaker inte kan eller vill köpa nytt. Fritidsbanken beskriver sig själva ”som ett bibliotek, fast med sport- och fritidsprylar”.

Ambitionen är att varje människa ska ha tillgång till utrustning för att kunna idrotta eller bedriva en aktiv fritid och den övergripande visionen är att det ska finnas en Fritidsbank i varje kommun i hela landet. Konceptet har sedan starten 2013 växt i en hög hastighet och etableringen i Umeå blir den 66:e i ordningen.

Första etableringen i Västerbotten

– Detta blir också den första etableringen i Västerbotten, låter Johanna  Vilhelmsson, distriktssamordnare i Västerbottens län, meddela.

Johanna Vilhelmsson, nere till vänster. Bild: Privat.
Johanna Vilhelmsson, nere till vänster. Foto: Privat.

De som startar upp verksamheter inom Fritidsbanken är oftast lokala idrottsföreningar och kommuner i samarbete med Svenska Kyrkan. Etableringen i Umeå skiljer sig inte på den punkten.

– Det är ett samarbete mellan Västerbottens idrottsförbund och Umeå kommun, säger Vilhelmsson.

Fritidsbanken på Ålidhem kommer att ha öppet på eftermiddagarna under hela veckan, måndag-torsdag 13-18, fredag 13-16 samt lördagar 12-15. Invigningen är på lördag den 28/4, men det är möjligt att redan nu lämna in överbliven utrustning.

Samuel Hallin

Redaktionen