Ny mekanism upptäckt på Umeå universitet

Lena Gunhaga i labbet där upptäckten gjordes.
Lisa Karlsson
Lena Gunhaga i labbet där upptäckten gjordes.

Forskare på Umeå universitet har i samarbete med italienska forskare upptäckt en ny molekylär mekanism. Den styr hur luktnervceller bildas under fostertiden.

—Jätteförenklat kan man säga att vi har sett vilka gener som är viktiga för att de första nervcellerna ska bildas i luktslemhinnan säger Lena Gunhaga professor vid Umeå center för molekylär medicin.

De gener som är viktiga heter Sox2, Bmp4 och Hes5. Bmp4 spelar en viktig roll för bildandet av respiratoriska celler som har betydelse för luftvägarnas rensande funktion och Hes5 är en tidig markör för att cellen ska få en nervcellsidentitet. Sox2 hittas i luktslemhinnan och utan denna gen kan nervceller inte bildas för att luktsinnet ska fungera. Den här upptäckten har stor betydelse för att skapa förståelse för hur olika typer av celler bildas under fostertiden.

Viktig gen reglerar andra

Sox2 är framförallt viktig då den har en reglerande funktion över de andra två generna när luktnervcellerna ska bildas och få sin nervcellsidentiet.  Upptäckten av genen Sox2 har gjorts tidigare men genens roll när det kommer till luktslemhinnan och sammanbandet mellan dessa tre gener är det som nyligen upptäckts av forskarna.

— Det är alltid roligt när man får resultat som kan publiceras och som även andra tycker är intressant att läsa om, avslutar Gunhaga.

Lisa Karlsson
Anja Hofberg Berggren

 

 

 

 

Redaktionen