Nya möjligheter för konsten i Umeå

Kalle Hardell och Sara Hardell Flagge, ägare till Artby
Privat bild
Kalle Hardell och Sara Hardell Flagge, ägare till Artby

Öppnar för en bredare konstmarknad. Med modern tryckkonst och en satsning på framtidens konstnärer öppnar Sara Hardell Flagge och Kalle Hardell dörrarna till Artby i sin lokal på Kungsgatan i Umeå.

Det nystartade företaget Artby på Kungsgatan kommer att vara mer än ett galleri och butik. Det kommer även vara en verkstad för produktion. Verkstaden befinner sig i samma lokal som galleriet och butiken och även den kommer vara öppen för intresserade besökare.

Sara Hardell  Flagge och Kalle Hardell har valt att satsa på mindre etablerade konstnärer. På Artby kommer det hållas tre utställningar per år med olika teman där konstverk från tre till fyra konstnärer presenteras.  Med ett brett nätverk både i Sverige och Skandinavien blir urvalet blandat, både i konstform och ålder.

Det finns också en relation till Umeås konsthögskola där man håller utkik efter potentiella utställare inför framtiden.

-Vi har en god relation med Konsthögskolan i Umeå och deras studenter, säger Sara.

Mer lättillgänglig konst

Sara och Kalle vill göra konst mer lättillgänglig för alla som är intresserade. Genom tryckkonsten Giclée kan de ha ett rimligt pris utan att behöva kompromissa med kvalitén.  Varje konstverk kommer att tryckas i begränsade upplagor som kommer att säljas både i butik och på nätet. Priset kommer ligga någonstans mellan 1400 till 3000 kr, förutom specialutgåvorna. De hoppas på att fler kommer att vilja samla på konst i framtiden.

Idag är Artby öppet för besökare, men den första utställningen kommer att vara på plats efter premiären den 28 februari.

-Jag kan inte berätta vilka konstnärer eller vilket tema det kommer att vara, det är hemligt fram till lanseringen i februari. Men det kommer att bli fantastiskt, säger Sara.

Sandra Marschall, Ninni Mikael

Redaktionen