Nya soptunnor ska ge Umeåbor bättre möjligheter att källsortera

Sex kommuner i Umeåregionen kan få nya soptunnor. Soptunnorna kommer ha åtta fack för källsortering och kan börjas användas 2020 ifall förslaget får ja av lokalpolitikerna. 

Det är Umeå, Nordmaling, Vännäs, Bjurholm, Vindeln och Robertfors kommun som får testa de nya soptunnorna. Det finns ett nytt förslag om ett nytt sorteringssystem för hushållsavfall. Syftet med det nya sorteringssystemet är att underlätta och ge kunskap för villaägare att källsortera.

– I dagsläget sorteras mycket av förpackningarna i det vanliga hushållsavfallet, vi vill att mer ska källsorteras och gå till materialåtervinning i stället för att brännas, säger Elisabeth Johansson, renhållningschef på det kommunala bolaget Vakin till VK.

Skillnaderna från tidigare är att villaägare kommer att få två större sopkärl än vad de erbjuds i dagsläget. Antalet hämttillfällen kommer även ökas från ett till två i veckan.

Har testats i ett 30-tal kommuner

De nya soptunnorna har redan testats i ett 30-tal kommuner runt om i landet. Enligt Elisabeth Johansson de nya soptunnorna fördelar som är service- och miljömässiga, men har även ett kunskapsvärde i källsortering.

– Det bidrar till en kunskap om vikten av att källsortera. Både hemma, på jobbet och överhuvudtaget i samhället i stort, berättar Elisabeth Johansson till VK.

Anton Comstedt.

Redaktionen