Nya Star Wars har väckt liv i fansens kraft

Med över 50 000 biljetter sålda under första dygnet har den nu blivit den mest efterlängtade återkomsten i modern filmhistoria. Denna reinkarnation kommer att bli lyckad och vi vet precis varför – Millennium Falcon ska få flyga runt i den fjärran galaxen igen.

Kraften väcktes inte bara till liv hos Mark Hamill och gänget i samband med lanseringen av nya ”Star Wars: The Force Awakens”. Den väcktes även till liv hos alla de hängivna fans som genom ett nytt försäljningsrekord (källa: Disney) visat hur mycket denna filmserie betytt för oss genom åren. Hur kan man då förklara detta fenomenala sci fi-spektakel? För oss überentusiaster är det tämligen svårbeskrivet, men man kan väl sammanfatta i det någon slags revolutionerande nyskapandebriljans från grundaren George Lucas sida. Då han 1977 introducerade Luke Skywalker och hans allmänfattliga entourage banade det ut en tidlös klassikerväg för en filmserie som skulle visa sig prägla både uppväxt och intresse hos en rejäl skara åhörare.

Ljussablar och små gröna män
Folk har växt upp med Chewbacca-masker, ljussablar och lustiga imitationer av den gamle jedimästaren Yoda. Utan dessa hade det lämnats ett stort glapp i den kulturella tidslinjen inom hela sci fi-väsendet, då det blev ett avstamp för en helt ny typ av filmskapande och på sätt och vis utformade lite av en ideologi inom området med alla de innovativa inslag och effekter som de innefattade. George Lucas kom på något nytt, något coolt, något spektakulärt och det skulle visa sig förändra filmhistorien för all framtid.

Bevarar det klassiska
Något som troligtvis bidragit till den hejdlösa biljettförsäljningen är det faktum att filmskaparna valt att hålla fast vid de forna, förstklassiga originalskådespelarna. Det indikerar på en stark vilja att bevara det ursprungliga i denna klassiska filmserie och respektera det som byggt upp den solidariska supporterskara som göder en så stor del av underhållningsbranschen. Man förväntar sig nu Stormtrooper-dräkter och Prinsessan Leia-frisyrer på den efterlängtade premiären, och allt tack vare den filmvetenskapliga balans George Lucas byggt upp mellan skapare och fans. Vi behöver Star Wars, och Star Wars behöver oss.

                                                                                                                                                              Text: Samuel Söderlund