Nytänkande leder till annorlunda måltider

I veckan bjuder Restauranghögskolans tredjeårsstudenter på annorlunda måltider, som bryter traditionell måltidsnorm. Gastronomistudenterna utmanas genom att vara nytänkande, vilket har lett till 4 unika måltidstillfällen.

Studenterna påbörjade sina idéer om vad som kunde bryta de vanliga föreställningarna kring en måltid redan vid skolstarten, som i veckan tagit form. En traditionell måltid kan variera beroende på hur man tolkar konceptet, förklarar Filip Nordström.

– Maten serveras på ett viss sätt, det finns förutfattade meningar i mötet mellan personal och gäst. Det är dem reglerna vi försöker frångå. Från hur ett bord är dukat till omgivningens upplägg.

Upplägget
Studenterna är indelade i fyra grupper och projektet testar nya idéer runtomkring måltiden. Ute Walter, föreståndare på Restauranghögskolan, säger att syftet med uppgiften går ut på att vara nyskapande, innovativa och kreativa genom att utmana rådande samhällsnormer och sociala konstruktioner.

Veckan började med djävulskap när första middagen hade som syfte att undersökte ifall man kan öka komfort med obehag. Gästerna fick lyssna på dödsmetall, obehagliga ljud så som naglar mot ”svarta tavlan” och synen av ett stetoskop.

– Reaktionen från gästerna blev betydligt mer dämpad än vad vi trott. Även när Erik skvätte blod över sig själv, säger Filip Nordström och nickar mot Erik Normark som står bredvid.

Andra middagen inriktade sig på gemenskap där åtta främlingar handplockades för att dela såväl rätter som tallrik. Matens tema var nyfikenhet och gästerna fick inte veta innan vad dem åt, vilket enligt Ida Strömbäck skulle väcka samtal mellan främlingarna.

Besökarna
Aspiranten träffar dagens gäster efter en måltid som inspirerats från Asien. Gästerna fick sitta nära kockarna när de tillagade maten.

– Det blir en mer intim och personlig upplevelse när man får direktkontakt med de som gör maten. Väldigt mysigt och allting var väldigt bra, säger Daniel Bäckman som var en av gästerna.

Den sista måltiden serveras ikväll klockan 18.00 i Lärarhuset på Campus. Aspiranten vill inte lämna ut vad som väntar besökarna, men temat kommer vara bra för miljön.

Text: Anna-Stina Johansson