Nytt lagförslag kan påverka studenters rökning

Från och med den 1 januari vill regeringen att den nya lagen ska träda i kraft.
Hannes Bjernhagen, Maja Björklin
Från och med den 1 januari vill regeringen att den nya lagen ska träda i kraft.

Uteserveringar i Sverige har länge fyllts med mat, dryck och cigaretter. Nu vill regeringen sätta stopp för tobaken. De har presenterat ett nytt lagförslag om att förbjuda rökning på fler allmänna platser. 

Den 1 januari 2019 kan det nya lagförslaget om rökfria allmänna utrymmen träda i kraft. Detta kommer att innefatta uteserveringar, busshållplatser och lekplatser. En rapport från Socialstyrelsen visar att 100 000 människor har dött på grund av rökning de senaste åtta åren, samt att 800 000 har blivit sjuka. Nu är regeringens mål att Sverige ska bli helt rökfritt år 2025.  Enligt folkhälsomyndighetens undersökning är den största målgruppen i Sverige som röker unga mellan 16-29 år gamla.   

— Det är dags att ta ytterligare krafttag mot rökningen, säger socialminister Annika Strandhäll till TT.

 ”Skönt att slippa det” 

Fillipa Pihl är studerande vid Umeå universitet och tycker att förslaget är bra, hon trodde att det redan fanns ett sådant förbud.  

— Jag röker inte, men det skulle vara skönt att slippa det. Folk som vill röka kan göra det själva där de inte skadar andra, menar hon. 

Hon kan dock förstå att det är många rökare som skulle kunna reagera på lagförslaget. 

— Det är ju en grej för folk att sitta ute på våren och ta en cigg och umgås, ofta tycker jag att folk respekterar och tänker på de som inte röker, säger hon. 

Albin Kihlman är också student och ser både positiva och negativa sidor med förslaget. Han tänker i första hand på restauranger och uteserveringar.   

IMG_2139
Albin Kihlman tror att rökare kommer att bli arga.

— Egentligen tycker jag att det är upp till restaurangen om de vill tillåta det eller inte. Men samtidigt är det väl ett bra sätt att försöka minska antalet rökare, säger han.

Han tror också att detta förbud kan försvåra för restaurangernas service.

— Jag tror att det kommer påverka dem negativt, eftersom det är lagligt nu och folk har vant sig vid det. Folk som röker kommer att bli arga, säger han.

Taj Mahal tror sig inte påverkas

Den indiska restaurangen Taj Mahal  på Umeå universitets campusområde är en av de mest populära och med den nyöppnade uteserveringen kan de vara en av många som blir påverkade av det nya lagförslaget. Maja Salem, medarbetare på restaurangen, visste inte om lagförslaget, men tycker att det är bra för dem som inte vill sitta bland andra rökare.

– Jag tror inte att förslaget kommer påverka vår verksamhet här på campus, jag tror snarare att det kommer uppskattas av kunderna att slippa sitta och äta bland tobaksrök, säger Maja Salem.

Hannes Bjernhagen, Maja Björklin

Redaktionen