Nytt lån för körkortstagare

Att ta ett CSN-lån för att betala sin körkortsutbildning kommer snart att bli möjligt. Detta har Vänsterpartiet drivit starkt och inför höstens budget lyckats få igenom. Övriga partier är positivt inställda och tanken är att detta ska införas redan den 1 januari 2017.

Körkort ska inte vara en klassfråga anser Vänsterpartiets Caroline Täljeblad, framför allt inte efter att det visat sig att många idag går arbetslösa för att de inte har ett körkort.
– ­Det är jätteviktigt att även de ungdomar som kommer från arbetarklass med låga inkomster har möjlighet att ta körkort och komma ut på arbetsmarknaden. Som många vet så är körkort ett krav för många yrken idag.

Lånet är på max 25 000 kronor och CSN kräver att man har fullföljt en gymnasieutbildning med minst godkänt som betyg, ett krav som Vänsterpartiet ser positivt på.
– Vi tycker att alla borde gå ut gymnasiet och ha ett körkort. Genomsnittspriset för ett körkort ligger på cirka 15 000 kronor, så maxlånet är mer än tillräckligt, fortsätter Täljeblad.

Vänsterpartiet jobbar utifrån att folk ska åka kollektivt då det miljömässigt finns nackdelar med att fler människor tar bilen.
– Vi vill ju att bilåkandet ska minska och det är de flesta partierna överens om. Men då vi har många ungdomar som bor på landsbygden är det främst dem vi tänker på, berättar Täljeblad.
– Jag har själv inget körkort, jag åker bara kollektivt. Jag tycker att så länge jag bor i en storstad så behöver jag inte köra bil och behöver därför inte heller något körkort.

Täljeblad ser en risk i att körskolorna kommer försöka maximera sin vinst och höja priserna för körkortsutbildningen när de vet att eleverna kan låna pengar.
– Så är det ju alltid med privata företag. Men man kan inte bli girigare än girigast bara för att man vet att folk kan ta ett lån, säger Täljeblad.
– Företagen är förmodligen också måna om sitt rykte, de har ju ett anseende att upprätthålla men jag tror säkert att man kommer kunna se en liten ökning när de vet att folk kommer att ha ett större utrymme till att betala för körkortsutbildningen.

Sanna Ehnlund