Olika förutsättningar för dam- och herrhockeyn

Jennica Haikarainen på isen i Svenska damhockeyligan. Hon tycker att det finns stora könskilnader inom sporten.
Privat
Jennica Haikarainen på isen i Svenska damhockeyligan. Hon tycker att det finns stora könskilnader inom sporten.

På onsdag den 24 januari anordnas en idrottslunch på IKSU Sport med tema om förutsättningar och prestation inom damishockey.  Föreläsaren Tommy Henriksson menar att studier kombinerat med elitidrott lätt kan leda till stress.

– Om man inte vet hur man ska hantera stressen kan det bli väldigt jobbigt. Jag hoppas kunna förmedla ökad förståelse för hur man kan maximera sin prestation, både i skolan och på isen, säger Henriksson.

Någon som fått erfara denna stress är f.d. damishockeyspelaren Jennica Haikarainen. Hon har numera lagt skridskorna på hyllan.

– Jag studerar på psykologprogrammet vilket innebär mycket plugg, och till slut gick det inte att kombinera med hockeyn. Det var särskilt jobbigt för mig eftersom att jag aldrig spelade i Umeå, istället pendlade jag under min karriär till Örnsköldsvik, Sundsvall och Jönköping. Detta resulterade till slut i att jag gick in i väggen i våras, säger Haikarainen.

Olika förutsättningar

Haikarainen betonar att damhockeyspelare har helt andra förutsättningar än herrhockeyspelare.

– Det ställs minst lika mycket krav på oss som på herrarna. Skillnaden är att de kan leva på hockeyn medan vi måste plugga och jobba på sidan om. I grund och botten är det en jämställdhetsfråga. Men samtidigt sker det en positiv utveckling vad gäller damfotbollen. Kanske kommer vi se en liknande utveckling inom damhockeyn, fortsätter Haikarainen.

Tommy Henriksson håller med om att det finns stora skillnader mellan könen.

– Det mest uppenbara är förstås löneskillnaderna. Men även på isen behandlas man olika. Herrarna går alltid i första hand och får de bästa träningstiderna.  Utöver det finns kompetenspersoner som exempelvis fysioterapeuter inte alltid att tillgå för damerna, menar Henriksson.

Idrottslunchen kommer att behandla olika prestationsfaktorer och sätt att se på prestation.

– Det är lätt att vara enkelspårig, men jag vill sy ihop frågan med hjälp av olika perspektiv. Damishockeyn står inför många utmaningar och jag vill förmedla en ökad förståelse för hur man själv kan påverka sin prestation.

Wilhelm Sandelin Anton, Jenny Hortlund

 

Redaktionen