Ombyggnation skapar missnöje

Renoveringen av rådhustorget orsakar missnöje hos arrangörer för International street market.

-Vi blev lovade att få stå på torget, säger François-Xavier Mauraisin som är en av arrangörerna.
När det visade sig att det skulle byggas så menar arrangören att de skulle få ställa upp en sammanlänkad gata. Istället blev arrangörerna tvungna att planera om och sprida ut marknadsstånden på tre närliggande gator. Han menar på att man enkelt hade kunnat flytta undan stängsel och maskiner som nu står i vägen, då inget arbete sker för dagen.

– Det är lite sorgligt, säger Mauraisin

Han nämner att när marknaden var på Sergels torg i Stockholm under juni så byggdes det om även där. Bemötandet var dock bättre i huvudstaden där marknaden fick ställa upp även fast det byggdes om, allting flyttades åt sidan under tiden, även fast arbetet pågick. Att först bli lovad något skapar frustration och en hel del problem med planeringen menar han då det blir många förändringar att ta itu med.

Mauraisin säger även att han gärna ser marknaden som ett årligt återkommande evenemang och vill helst komma tillbaks redan nästa år med önskan att denna gång stå centrerat på torget för att samla mer människor i gemenskapen. Marknaden arrangeras annars vartannat år med en lång turné genom Sverige.

Aspiranten har försökt nå Umeå Kommun för kommentar.

Mer om marknaden:
240-meter matglädje
Matmarknad, korvar och gouda ostar

Markus Välimaa