Otrygg social situation bidrar till psykisk ohälsa

Inger Ekman
Inger Ekman

Med den ökande statistiken om psykisk ohälsa återstår frågan kring hur den uppkommer. Ny forskning visar att social otrygghet bidrar. 

− Det är det samhälle vi har idag som ställer till det, säger Inger Ekman, doktorand vid institutionen för socialt arbete på Umeå Universitet.

Aspiranten har tidigare rapporterat om Inger Ekman, författare till en avhandling som behandlar de sociala omständigheter bakom självskadebeteende hos ungdomar.

Studien har visat att det många gånger finns problem i personernas omgivning, som exempelvis kan handla om familj, skola och mobbning. I dagsläget är forskningen främst gjord av psykologer och psykiatriker med fokus på individen, men den behöver bli mer inriktad på den sociala situationen.

Resultaten skulle även kunna relateras till eftergymnasiala utbildningar.

Jag har stött på ett antal studenter som inte har mått bra under min tid som lärare, berättar Ekman.

Anledningarna till detta har inte bekräftats men Ekman tänker sig att det kan handla om sociala omständigheter även där.

Det kanske är första gången man flyttar hemifrån, till en ny stad och utbildningen kanske inte var riktigt som man tänkt sig, det är inte konstigt då om det svajar när man börjar på universitet och högskola, säger Ekman.

Hur kan man hjälpa en drabbad?

Här återkommer det, enligt Inger Ekman, igen till den sociala kontexten, även för hur man ska kunna hjälpa individer som är drabbade av psykisk ohälsa.

Vi människor är ju inte skapta för den här pressen och informationen som sköljer över oss, det är för mycket, menar Ekman.

Hon påpekar också att det är svårt att ändra på en samhällsutveckling men att vi ändå kan hjälpa varandra.

Det låter väldigt klyschigt, men det handlar om att vi bryr oss om varandra – och att vi vågar lyssna, avslutar Ekman.

Maria Borg

 

Redaktionen