Polisen mörklägger sexuella övergrepp

Under Europas största ungdomsfestival We are Sthlm skedde flera sexuella ofredanden mot unga tjejer. Det är ett problem som polisen var medveten om, men som man ändå valde att inte berätta om i sin offentliga rapport som publicerades efter festivalens slut. Det är först nu, efter Dagens Nyheters granskning, som sanningen kommit fram. 

De första sexuella ofredandena skedde redan under första dagen av 2015 års upplaga av festivalen. Det visar ett citat från ett av de interna PM:n som skickats inom Stockholmspolisen:  ”Problematiken med yngre män som gnuggar sig mot småflickor i publikhavet återkom som tidigare år”. 

– Vi hade förberett oss ganska mycket inför 2015. Vi hade gott om polis på plats och vi hade ett tält där man tog emot anmälningar. Vi hade många frivilliga som gick och informerade folk på plats vad man skulle göra om någonting hände, säger Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander till Aspiranten. 

Många gärningsmän var ensamkommande flyktingbarn
Polisen var alltså medveten om problemen både innan, under och efter festivalen, men valde trots det att inte berätta om de sexuella övergreppen eftersom många av gärningsmännen var ensamkommande flyktingbarn.

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, säger polischefen Peter Ågren till DN.

Under festivalens fem dagar lyckades polisen avlägsna mer än 200 killar och det utfördes ett tiotal anmälningar om sexuella ofredanden.
– Men det var väldigt få anmälningar i relation till antalet misstänkta brott, säger en polisman till DN.

Efter DN:s granskning twittrade rikspolisenchefen Dan Eliasson: “Blev varse om DN:s uppgifter ikväll. Lovar att saken ska utredas.”

Text: Linnea Hellgren, Max Lundberg, Lo Hägerfelth