Populär jazzklubb redo för hösten

En hög musikalisk nivå och en bra bredd i utbudet kan ligga bakom Umeå Jazzstudios framgångar, både hos publiken och musikerna. Nu har höstens program satt igång.
– Alla artister som uppträder hos oss säger att vi är Sveriges bästa jazzklubb, säger ordförande Olle Salmonsson.

Sedan Umeå Jazzstudios nystart år 2010 då många nya styrelsemedlemmar tillkom har man jobbat för att höja standarden på det musikaliska planet. Det säger Olle Salmonsson som blev ordförande i samma veva, och som sedan dess aktivt har försökt få studion att gå från att vara ett swingställe till att mer likna en avancerad konstutställning.
– Men istället för att träna ögat får man träna örat. Har man intresse att lära sig något nytt om jazzmusik ska man komma till oss, säger han.

”Manligt fenomen”  
Varje torsdagskväll under hösten hålls det konserter i studion. Salmonsson förklarar att man försökt göra programmet så brett som möjligt, både rent musikmässigt och ur ett genusperspektiv.
– Jazz är ett ganska manligt fenomen, men vi försöker få hit lika bra tjejer. Det ger oss en större publik, säger Salmonsson.

Den norska saxofonisten Hanna Paulsberg är en av de kvinnliga artisterna som kommer att uppträda i höst. Tillsammans med sitt band Concept väntas hon bjuda på ung nordisk jazzmusik, och är ett av de internationella namnen som kommer till studion.

Stor publik
Sedan 2010 har styrelsen även jobbat med att få fler ungdomar och studenter intresserade, vilket man har lyckats bra med. Medelåldern har sänkts och besöksantalet är stort.
– Vi får omkring 150 personer i publiken varje gång. Motsvarande evenemang i Stockholm har ungefär lika stor publik men också en tio gånger så stor befolkning, säger Salmonsson.

Många åskådare ger nöjda musiker som gärna kommer till Umeå för att spela.
– Alla artister som uppträder hos oss säger att vi är Sveriges bästa jazzklubb. Vi har många som jobbar med att göra miljön unik, och vi har en hög ljus- och ljudkvalité.

Hjälper till under festivalen 
Umeå Jazzstudio är medarrangörer till jazzfestivalen som kommer att hållas mellan den 26:e och 30:e oktober. Där kommer de bland annat att stå värdar för den årliga minifestivalen Young Nordic Jazz Comets, där fem unga grupper som bidragit till utvecklingen av den samtida jazzmusiken kommer att uppträda.

Salmonsson ser fram emot eventet.
– Det är en liten folkfest där vi volontärer jobbar med vår del och hjälper till. Men jag brukar säga att jag också ser fram emot varje torsdag på studion.

Lovis Kojo