Prylar före välgörenhet bland studenterna i Umeå.

Donationer till välgörenhet spåddes bli årets julklapp, enligt en undersökning från Sifo. Men ingen av de studenter Aspiranten pratat med har satsat på välgörenhet.

Anna-Sara Persson och Nelly Robé har redan inhandlat sina klappar, men båda medger att de sett en förändring i sin omgivning.

– Jag har vänner som köpt armband och tygväskor från cancerfonden. Då köper man ju förvisso något materiellt, men pengarna går ju till något som gör nytta, berättar Nelly Robé.

En ökad medvetenhet

Anna-Sara Persson och Nelly Robé tror att välgörenhet blivit en alltmer populärt gåva efter senaste händelserna i Europa.

– Vi påverkas mer än tidigare och får en ökad medvetenhet. Hela flyktingsituationen blir tydligare när den är nära oss. Många kanske känner att de vill göra något för att hjälpa. Sen tror jag också att det kan vara ett motstånd mot konsumtionshetsen som råder. Vi vill göra tvärtemot, spekulerar Anna-Sara Persson.

De ser båda positivt på utvecklingen, men tycker ändå att man kan ha kvar några av de traditionella julklapparna, för de mindre i släkten.

– Julen är trots allt barnens högtid, men vi vuxna behöver inte så mycket. Då är det roligare att gå ihop och köpa en upplevelse tillsammans, eller att göra något hemmagjort och personligt.

Carl Laestander, Olivia Danielsson och Malin Brege har inte upplevt någon märkbar skillnad i deras omgivning, men tänker ändå lite annorlunda runt klapparna i år.

– Jag har tänkt fokusera på att köpa mer upplevelser, berättar Carl Laestander.

Trots en bra trend med välgörenhet tycker de inte att man ska ta bort de traditionella julklapparna helt, utan att man kan blanda.

– Det är kul att få ge något litet och symboliskt. Det ena behöver ju inte slå ut det andra, säger Malin Brege.

Text: Jennifer Söderlund