ReBuy är årets hållbara lösning

Mia Gidlöf (mitten) och ReBuy fick ta emot priset för "Årets hållbara lösning" under lördagen.
Samuel Pettersson
Mia Gidlöf (mitten) och ReBuy fick ta emot priset för "Årets hållbara lösning" under lördagen.

I lördags uppmärksammades ”Årets hållbara lösning” på Handelsgalan i Umeå. Av de tre nominerade korades ReBuy till vinnaren.
– Det är ett klockrent exempel på cirkulär ekonomi, säger Anders Kjellander, ordförande i juryn.

Den 27 januari gick Handelsgalan  i Umeå av stapeln för sjätte året i rad. Bland de åtta olika priser som delades ut till företag, fanns ett med fokus på miljö och hållbarhet. ”Årets hållbara lösning” kammades hem av ReBuy, en butik med en annorlunda affärsidé.  Butikschefen Mia Gidlöf tycker att det är roligt.

Det känns ju som ett litet kvitto på att det är fler än vi som tror på den här idén, säger hon. 

Tanken med butiken är att erbjuda människor en möjlighet att enkelt och smidigt sälja vidare begagnade saker. Detta genom att låta privatpersoner hyra utrymme i lokalen.

–  Om man handlar hälften på second hand, då har man råd att köpa bättre kvalitet på nya saker. Detta ger också ett bättre andrahandsvärde på sakerna. Dessutom håller de längre, säger Mia Gidlöf. Hon vill framhäva att en begränsning av slit-och-släng-konsumtionen är en grundbult i verksamhetsidén.

ReBuy låter privatpersoner sälja sina saker på ett enkelt sätt. Foto: ReBuy.
ReBuy låter privatpersoner sälja sina saker på ett enkelt sätt. Foto: ReBuy.

Bidrar till cirkulär ekonomi

Den vision som ReBuy presenterar och står för återspeglas i juryns motivering till val av vinnare. I denna förklaras att ”för att hushålla med jordens resurser är det en nödvändighet att återanvända i stället för att slänga”. Detta är cirkulär ekonomi, vilket genomsyrar ReBuys verksamhet, menar juryn.

– Den är hållbar hela vägen och handlar om att använda grejerna istället för att slänga dem. Det är en bra marknadsplats, säger Anders Kjellander. 

"Vi är otroligt hedrare över att få vara nominerade", säger Granits butikschef Therese Holmberg. Foto: Samuel Pettersson.
”Vi är otroligt hedrare över att få vara nominerade”, säger Granits butikschef Therese Holmberg. Foto: Samuel Pettersson.

De andra nominerade till priset var butikerna Röda Korset på Mariedal och Granit.  Butikschefen för Granit, som  har en liknande inställning till återanvändning, tycker att ReBuy är en värdig vinnare.

– De har ett tänk som vi alla behöver ta del utav och fundera över om vi ska ha vår planet kvar, säger butikschefen Therese Holmberg. Hon menar att vi måste hitta fler användningsområden till saker, vilket är något de jobbar för på Granit.

Både Mia Gidlöf och Therese Holmberg vill även belysa vikten av att skänka istället för att slänga.

– Tänk på att någon annan kanske behöver det du vill slänga. Ge sakerna en chans till, säger Gidlöf. Hon menar att en människas skräp kan vara av värde för någon annan.

Johanna Salo
Saga Aginger

Redaktionen