Rektorn om sin tid som punkare: ”Klassisk Ramones-anda”

Hans Adolfsson, rektor för Umeå Universitet.
Pressbild Umeå universitet
Hans Adolfsson, rektor för Umeå Universitet.

Till vardags känner vi honom som rektor för universitetet. Det inte många vet är att Hans Adolfsson spelade elbas i punkbandet The Hymans under 80-talet.
– Jag är fortfarande väldigt musikintresserad, säger Hans ”Hazzle Hyman” Adolfsson.

Under slutet av 70- och en bit in på 80-talet stod punkrocken högt i kurs hos svenskarna. Band som Ebba Grön, Imperiet och Asta Kask var stora på den nationella scenen. Internationellt upplevde Sex Pistols och Ramones sin storhetstid. De sistnämnda var också den stora inspirationen till Adolfssons punkband The Hymans som han var med och grundade under 80-talet.
– När vi bildades hette vi Nagasaki Pirates. Vår musik var väldigt Ramones-inspirerad; den var enkel med få ackord och med ett högt tempo. Klassisk punk i den amerikanska Ramones-andan kan man säga, berättar Adolfsson.

Startades av en slump

Namnet The Hymans är en hommage till Ramones framlidne frontfigur Joey Ramone, vars riktiga namn var Jeffrey Hyman. Bandet bildades lite av en slump, berättar Adolfsson:
– Mitt dåvarande band skulle ha en spelning i Smedjebacken och då dök inte trummisen och en av gitarristerna upp. Det visade sig att de hade stuckit till Norge för att fiska och vi behövde hitta en ersättare. Vi plockade in en ny trummis som ersättare och det var egentligen så allting startade, säger Adolfsson.

The Hymans i all sin prakt under 80-talet. Adolfsson längst till vänster. FOTO: hymans.se
The Hymans i all sin prakt under 80-talet. Adolfsson längst till vänster. FOTO: hymans.se

Adolfsson var basist i bandet mellan åren 1984 till 1986. Under mitten av 80-talet flyttade Adolfsson till Stockholm för att studera på kemistlinjen vid Stockholms universitet, vilket också blev början på slutet för Adolfssons inblandning i The Hymans.
– I och med min flytt blev det svårare att repa tillsammans och man kan säga att jag ”fade-ade” ut från bandet i slutet av 80-talet, säger Adolfsson och fortsätter:
– Tyvärr har jag inte så mycket kontakt med bandet idag, men jag vet att de fortfarande är aktiva.

Bred musiksmak

För Adolfssons del blev slutet på punkkarriären början på den akademiska. Efter att han tagit examen vid Stockholms universitet 1989 sökte han sig till Kungliga Tekniska Högskolan för doktorandstudier som han sedan avslutade 1995. Året därefter åkte Adolfsson över till andra sidan Atlanten för tre års forskning vid Scripps Research Institute i La Jolla, Kalifornien. Efter utlandsäventyret vände Adolfsson hem till Sverige och Stockholms universitet där han 2002 blev docent och 2007 professor. Innan Adolfsson fick uppdraget som universitetsrektor vid Umeå universitet sommaren 2016 var han prorektor vid Stockholms universitet.

Trots att tiden inte riktigt räcker till idag för att vara involverad i ett band finns fortfarande ett stort musikintresse kvar hos Adolfsson.
– Jag har i stort sett samma smak idag som jag hade på 80-talet. Jag lyssnar mycket på Thåströms nya album (Centralmassivet). Det blir även en hel del Winnerbäck och The Smiths. Jag är ganska bred i min musiksmak, men jag lutar kanske lite mer åt det alternativa hållet, avslutar Adolfsson.

Rasmus Kågström