Sakta i backarna

Kör du ofta för fort? Då är det bäst att du lättar på gasen – genom övervakning stannar polisen i Europa just nu bilister som inte följer hastighetsbegränsningarna. Även i Umeå arbetar polisen för fullt med hastighetskontroller. 

– Det är lätt att man missar fartkameror säger bilisten Hanna Fors som åkt fast för fortkörning.

Marie Andersson är RCL-kommunikatör hos polisen och säger att polisen bland annat under veckan utfärdat en böter i Tavelsjö, Umeå:

– Föraren körde 66km/timmen på en sträcka där 50km/timmen är högsta tillåtna hastighet berättar Andersson.

Andersson berättar även om en annan hastighetskontroll som ägde rum i måndags där polisen som utförde kontrollen vill skicka en hälsning till alla trafikanter, att tänka på avståndet då det annars lätt kan föranleda en olycka.

Målet med trafikveckan

Ursula Eriksson, trafikstrateg på polismyndigheten menar att målsättningen med veckan är att människor ska förstå varför de bör sakta ner i trafiken. Hon menar att den som kör över hastighetsgränsen alltid löper risk för att fastna i polisens kontroller. Fortsättningsvis förklarar hon att det är för både bilisternas och medtrafikanternas säkerhet som man bör köra försiktigt:

– Det finns en chans för en oskyddad trafikant att klara en kollision med ett motorfordon i 30–40 km/h. Det är därför den hastighetsgränsen är vanlig utanför skolor och i stadskärnorna, säger Eriksson i ett pressmeddelande.

Trafikverket arbetar ständigt med ett säkerhetsarbete som bygger på nollvisionen; ingen människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken.

Elin Janeröd

Redaktionen