Se Barruk jojka på Norrlandsoperans höstturné

Idag presenterades schema och artister för Norrlandsoperans höstturné. I turnéen finns samiska Katarina Barruk, som ser fram emot premiären.
– Jag tror det kommer bli magiskt. 

Den 9 oktober gör Katarina Barruk sin entré i 2017 upplaga av Norrlandsoperans höstturné. Hon lovar att man kommer få se mycket av Katarina under turnéen.

– Det kommer bli väldigt mycket jag. Jag kommer spela lite låtar från mitt album från 2015 och några nya. Sen blir det även traditionell jolk, säger Katarina Barruk.

Uppträder i sin hemstad

För Katarinas Barruks del blir det sex stopp under turnéen, varav ett är i sin gamla hemstad Storuman. 

– Det känns speciellt att komma tillbaka dit med bandet, det återstår att se hur mottagandet blir, säger Katarina Barruk.

En av få som talar umesamiska

Det samiska folket har sedan åratal tillbaks blivit förtryckta av det svenska folket. Det har lämnat sina spår i den samiska kulturen. Många kan idag inte tala samiska, något som Katarina Barruk dock kan.

Jag kommer från en språkmedveten familj, så jag är lyckligt lottad. Sen har det alltid varit en kamp för mig att få bevara min kultur, berättar Katarina Barruk.

Håller kontakten under genrepet

Med mindre än en månad kvar tills premiären så är förberedelserna i full gång. För Katarina är det viktigt att hon och bandet håller kontakten under genrepet.

– Nu gäller det att hålla kontakten med bandet och sedan komma igång mer och mer med genrepet.

Norrlandsoperans höstturnée startar 19 september i Skellefteå och slutar 29 november i Åsele. För Katarina Barruk blir det sex stopp på turnéen. Hon kommer till orterna Lycksele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Åsele och Vännäs.