Se tipsen – såhär blir dina kläder klimatsmarta och hållbara

Aspiranten träffade Anna Lidström, modedoktorand vid Textilhögskolan i Borås samt konstnärlig ledare för re:textile. Igår fick vi chansen att ställa några frågor på Umeå universitet efter Annas föreläsning om hållbart mode, design och bevarande av kläder.

Vad är hållbart mode för dig?

— En massa olika saker. Det är allt från att använda det man har länge till att köpa bättre grejer, handla second hand och att uppgradera saker på olika sätt.

 Hur ser den större modebranschen på hållbart mode?

— Det beror helt på vilket företag men alla har ju ögonen på sig såklart. Utifrån den egna kapaciteten eller hur företaget är uppbyggt kan man göra olika saker. Vissa går ut jättehårt. Till exempel Filippa K kan göra en hel del grejer, äga sin egen second hand som de gör. De hyr ut plagg från visningarna och de gör en del plagg som är zero waste som är plagg utan spill. Så det finns vissa företag som kan göra lite mer av det här och sen finns det många andra som bara kan ägna sig åt bättre fiber.

 Kan du berätta lite om vad du har på dig just nu?

— Nu har jag på mig en secondhand-klänning, ett par supergamla strumpbyxor och loppis-smycken, det här är faktiskt en ny klänning, den här [jackan] är secondhand, väskan är secondhand och den här [broschen] är från ett japanskt märke som håller på med re-make, bland annat så gör de accessoarer men de jobbar mycket med kläder också. Så det är som vanligt ett hopplock av gammalt och nytt, mest gammalt.

Den här jackan som du har, har du klippt av ärmarna själv?

— Nej, den är designad så från början men jag tycker den är så rolig att ha på sig för den väcker frågan om det är en re-make medan det är en så kallad originaldesign. Det belyser hela den här grejen med vad är nyproduktion och vad är omproduktion. Det finns så många designs som skulle kunna gjorts som en slags re-make men som är nytt. Den här frågan får jag alltid när jag har den här på mig så jag tycker om att ha på mig den för det väcker en massa funderingar.

Hanna Grimgard

Redaktionen