En sjättedel av Sveriges äldre lider av fattigdom – värst i Norden

Var sjätte svensk över 65 år har en inkomst som innebär risk för fattigdom. Sverige är det landet med störst andel i riskzonen jämfört med övriga länder i Norden.
– Vi tycker att man måste göra om pensionssystemet, säger Anna Eriksson från SPF Senior. 

Bland de nordiska länderna är det förhållandevis flest äldre med en inkomst under fattigdomsgränsen i Sverige. Detta från en färsk rapport av Statistiska Centralbyrån (SCB). Resultatet som presenterades igår kom dock inte som en chock för Philip Andö från SCB.

– Det var inte oväntat. Vi har kollat statistik över hela året och Sverige har legat lite högre än de andra nordiska länderna, säger Andö och fortsätter:

– Vi har inte direkt kollat på en speciell förklaring på varför de ser ut som det gör, utan fokuserat på statistiken och hur den har ändrats under de senaste åren.

För Svensk del har antalet äldre under fattigdomsgränsen ökat de senaste åren. Ökningen är dock relativt liten enligt Andö.

– Det är ingen större procentuell skillnad. Men det vi har lagt ut är en ökning från ett par år tillbaka. Det är absolut ingen dramatisk skillnad från år till år, men den har ökat, säger Andö.

Sverige procentuellt värre än resten av EU

Procentuellt är det fler äldre Svenskar som ligger under den nordiska medianinkomsten än äldre i övriga EU. 16,5 procent av alla som är 65 år eller äldre i Sverige en inkomst under den nordiska medianinkomsten. För övriga EU-länder rör det sig om 14,5 procent av de äldre ligger under medianinkomsten för Norden.

– Det är ungefär 14 procent i hela EU och vi (Sverige) ligger lite högre upp. Men då kan ju skillnaden mellan inkomster, skatt och levnadsstandard skilja Sverige åt från övriga EU-länder, påpekar Andö.

Källa: SCB

Tre procent av Sveriges befolkning har svårt att få ekonomin att gå ihop

Om man tittat på hela Sveriges befolkning har tre procent svårt att få sin ekonomi att gå ihop. Andelen som beräknats ha svårt med sin ekonomi är de som svarat “mycket svår” på frågan “Om du tänker på hushållets ekonomi överlag, tycker du det är lätt eller svårt att få ekonomin att gå ihop?”. Sverige ligger dock relativt bra till när det gäller folk som upplever sig ha problem med sin ekonomi. Tillsammans med de andra nordiska länderna har Sverige lägst procentuell andel jämfört med andra EU-länder.

– Det är lågt här. Andra nordiska länder har även de låga siffror. I nästan alla övriga länder i europa är det många som har svårt att få ekonomin att gå ihop, säger Andö.

Andö säger även att det inte har skett någon större förändring för Svensk del när det kommer till folks ekonomiska svårigheter.

– Den ser stabil ut skulle jag säga. Det har inte hänt mycket på den fronten under de senaste åren för de de nordiska länderna. Vissa länder som exempelvis Grekland ser man istället riktiga försämringar hos på grund av de ekonomiska kriser många europeiska länder haft sedan 2008 fram till idag. Men Sverige har en ganska jämn utveckling, avslutar Andö.

”Man måste göra om pensionssystemet”

Anna Eriksson jobbar som pressekreterare på SPF Seniorerna, en intresseorganisation för pensionärer. Hon och SPF Seniorerna tror sig även veta vad den största orsaken till äldres fattigdom beror på.

– Det beror olika faktorer, men mest på grund av att vi har väldigt låga pensionsnivåer i relation till våra slutlöner, säger Anna Eriksson, pressekreterare på SPF Seniorerna.

Hur ska man göra för att fler äldre tar sig ur sin fattigdom?
–Vi tycker att man måste göra om pensionssystemet. När man jobbat klart så hamnar man ju på en pensionsnivå under denna fastighetsnivå. På lång sikt måste man göra om rätt mycket i pensionssystemet så att det gynnar de äldre.