Stand Up växer i Västerbotten

Tora Larsson och Elvira Lander bildar tillsammans humorgruppen "Humor är kul".
Jonatan Stålhös
Tora Larsson och Elvira Lander bildar tillsammans humorgruppen "Humor är kul".

Umeås Stand Up-scen genom Tora Larsson och Elvira Lander nominerades på Svenska Standupgalan förra veckan. Nu ska duon bakom gruppen leda en workshop i Västerbotten.

Umeås Stand Up-scen genom Tora Larsson och Elvira Lander nominerades på Svenska Standupgalan för “Årets hederspris” den 19 januari 2018 i Göteborg. Tillsammans bildar Larsson och Lander den Umeåbaserade gruppen Humor är kul.

“Roligt att hela Umeås Stand Up-scen var nominerad”

Både Larsson och Lander blev väldigt glada över nomineringen, då de genom olika projekt jobbat med att bygga upp Stand Up i Umeå.

– Vi har försökt jobba så mycket som möjligt tillsammans. Därför kändes det väldigt roligt att hela Umeås Stand Up-scen var nominerad, berättar Tora Larsson.

Larsson förklarar att nomineringen kan bidra till att fler Stand Up-klubbar startar i Umeå och i norra Norrland. Då skapas en lokal gemenskap med eget material, och behovet av att ta in andra komiker från Stockholm minskar.

Stand Up blivit en del av mångas fritid

När Tora Larsson började med Stand Up år 2008, fanns det ingen annan som höll på med Stand Up i Umeå. Hon flyttade därför till Malmö som var rikt på Stand Up-klubbar. År 2014-2015 flyttade hon tillbaka till Umeå och träffade Elvira Lander. Tillsammans drog de igång en egen klubb. Till en början var det bara de två som uppträdde, men i dag är de betydligt fler.

– Inom Elviras klubb SKUM och min klubb Fanny Stand Up är det runt 50 komiker som uppträder i Umeå. Det är enormt, säger Larsson.

Larsson menar att intresset har blivit större i stan. De trodde redan från början att folk skulle vilja gå och se på Stand Up, och det har visat sig stämma.

– Fler och fler vill gå och kolla på Stand Up och det har blivit en del av mångas fritid, men det finns fortfarande mycket att bygga vidare på, konstaterar Larsson.

Duon leder workshop i Storuman

Nu ska duon leda en workshop i samarbete med Fanny Stand Up. Workshopen är Umeå Teaterförenings projekt och äger rum den 27 januari i Storuman.

– Vi vill främst rikta oss till folk som bor i Västerbottens inland, säger Larsson. De vill ha en så bred grupp som möjligt med både män och kvinnor i alla åldrar.

Efter workshopen anordnas en klubb i Umeå den 31 januari och en i Storuman den 1 februari. Då ska komikerna Melody Farshin från Stockholm och Alexandra Häggman från Vasa uppträda. Klubbarna är öppna för publik.

– Vi kommer även försöka få gänget från workshopen att uppträda, säger Larsson.

Ina Degerlund

Desirée Jonsson

Angelica Säfvenberg

Redaktionen