Stor oro kring nedläggning av asylboende

Asylboendet Västerbacken i Holmsund fick i augusti beskedet av Migrationsverket i Norrköping att det skulle stängas ner. Det första beskedet var att asylboendet skulle vara tömt vid avtalets slut den 21 november, men kort därefter meddelade Migrationsverket att tömningen skulle vara avklarad redan den 5 september.

Åsa Ögren som är delägare i boendet är kritisk till Migrationsverkets sätt att sköta det hela. Hon menar att Migrationsverket inte fullföljt ingått avtal, samt att stängningen inte är motiverad då behov av platser fortfarande finns.

– Migrationsverket är en spännande organisation att jobba med. De sa först att boendet skulle vara tömt i måndags, men flera av de boende är fortfarande kvar och nu är det senaste beskedet vi fått att det ska vara tömt på fredag, säger Ögren.

Migrationsverket i Umeå hjälper till

Beslutet om nedläggningen har tagits av Migrationsverket i Norrköping. Migrationsverket i Umeå har däremot bidragit med stor hjälp, menar Ögren.

– De lokalt på Migrationsverket jobbar för att de som går i skola, jobbar och har praktik här i Umeå ska få stanna i staden, säger Ögren.

Liecelott Omma, som är en av de andra delägarna i boendet, håller med om att det lokala Migrationsverket har varit till stor hjälp under processen.

– Vi har jättefin kommunikation med Migrationsverket i Umeå, de gör bara det uppdrag som de har fått från Migrationsverket i Norrköping. De har gjort ett fantastiskt arbete, men det är ju självklart inget som går att sköta smärtfritt, säger Omma.

”Handlar om siffror och pengar”

Kommunikationen från Migrationsverket i Norrköping har varit mer än bristfällig och de har inte gett någon tydlig anledning till varför boendet läggs ner.

– Vi har inte fått någon anledning, men jag är ganska säker på att det bara handlar om siffror och pengar. Hade de använt sig av parametrar, såsom kvaliteten på boendet och mänskligt värde så tror jag att man hade kommit fram till att det är ett väl fungerande boende och att människorna mår bra här, säger Omma.

Oro bland de boende

Många av de boende har ännu inte fått besked om vart de ska flyttas och Ögren som besöker boendet flera gånger i veckan säger att hon märker tydligt hur situationen skapar en stor oro på bland de boende.

– De kommer till oss och frågar hur det är i till exempel Vilhelmina. De vet ju vad Malmö och Stockholm är, men det är svårt att veta fakta om små orter i Sverige, säger Ögren.

På boendet bor det ungefär 100 personer. Migrationsverket jobbar nu för att hitta nya hem senast på fredag, vilket leder till en stor stress både bland personalen och de boende.

– Känslomässigt är det en berg- och dalbana. Ena dagen är man glad, den andra är man ledsen. Dels för oss i personalen, men framförallt för de boende. Det måste vara en otrolig otrygghet för de här människorna, säger Omma.

”De kommer alltid finnas i våra hjärtan”

Beskeden om vart de boende ska flyttas kommer direkt till dem och är inget som ägarna av boendet får ta del av. Det blir därför svårt för personalen att hjälpa till med flytten för de boende, men Omma menar att de försöker så gott det går.

– Vi hjälper till med det praktiska och finns där som stöd om de vill prata med någon. Detta är ju människor man har knytit an till och lärt känna, så de kommer alltid finnas i våra hjärtan och vi ska försöka hålla kontakten med dem i den mån det går, avslutar Omma.

 Viktor Holmström