Stort fokus på miljövänliga val under hållbarhetsveckan

För nionde året i rad kommer Västerbotten och Norrbottens län att ha en hållbarhetsvecka. En vecka med människan och miljön i fokus.
– Vi vill bjuda in människor som är intresserade av att bidra till en hållbar utveckling, säger Eva Mikaelsson från länsstyrelsen.

SEE hållbarhetsvecka har som mål att uppmärksamma och stärka aktörer som bidrar till hållbar utveckling. Programmet bestäms av de deltagande aktörerna, där stort fokus läggs på de ideella aktörernas arbete som ska ges möjlighet att marknadsföra sig själva i ett större sammanhang. Det handlar om alltifrån utställningar och cykelutmaningar till satsning på vegetariska menyer på Norrlands universitetssjukhus. Även Drangonskolan i Umeå gör en satsning på så kallade ”Better shelter”, det vill säga ett projekt som handlar om att bygga hållbara flyktingbostäder runt om i världen. Allt i hållbarhetens tecken.

Eva Mikaelsson, enhetschef på miljöanalysenheten från länsstyrelsen, tycker det är viktigt att vi fokuserar på rätt saker i miljösammanhang.
– Vi ska inte bara tänka på att minska på utsläpp, utan att vi också ökar på det som är bra och hållbart som till exempel produkter som håller länge.

Stort fokus läggs också på att förmedla större medvetenhet till företag.

– Vi tycker att företag ska börja tänka mer på deras produkter och hur de påverkar människor och miljö. Tvål till exempel är en produkt som har mycket farliga kemikalier, fortsätter Eva.

Hållbarhetsveckan äger rum mellan 18-24 september med aktiviteter runt om i Västerbotten och Norrbottens län.

Stina Bergström, Nicolina Eriksson