Studentdrivet företag hjälper Europeiska filmfestivalen i Umeå

Idérika studenter i Komet kommunikation anordnar release-partyt för programbladet till Umeå Europeiska filmfestival. Kommunikationsbyrån arbetar ideellt, och studenterna gör det för  att få erfarenhet och för att ha kul. 
– Det är ju mycket roligare att ha komet-möte än att gå till skolan, säger Lovisa Valentino.

Umeås första studentdrivna kommunikationsbyrå engagerar studenter på programmet för medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet. Det ger tillfälle att kombinera  de teoretiska studierna vid universitetet med praktisk erfarenhet.

– Framför allt för erfarenheten har det varit för min del. Att man får testa på allt det man lärt sig teoretiskt, säger Sofia Horneij, kommunikationsstrateg på Komet kommunikation.

Deras nästa projekt är ett releaseparty där de ska presentera programbladet för den Europeiska filmfestivalen i Umeå under november månad. Evenemanget hålls på Gotthards krog och väntas dra runt 300 besökare. Det här projektet valde de framför en rad andra erbjudanden, för att det är något de inte jobbat med det tidigare och för att de vill få en bred erfarenhet inom marknadsföring.

–  Det är roligt att få nya uppdrag som vi inte testat på tidigare, säger Sofia Horneij.

Samarbetet inom olika projekt börjar alltid med ett uppstarts-möte, där Komet får ta del av vad företaget vill att de skall göra. Sedan håller de ett möte för att bestämma ifall uppdraget är något de vill göra, och hur de skall gå tillväga.

– Först sätter vi oss och brainstormar om hur kvällen ska se ut, vilka band och DJ skulle passa, säger Lovisa Valentino om releasepartyt.

På varje projekt lägger kommunikationsstrategerna ungefär en dag per vecka. Ibland har de flera projekt på gång, så det kan bli mycket jobb. Men kommunikatörerna trivs med det.

– Vi lägger ju mer energi på det här än vad vi gör på skolan, i alla fall jag, säger Fanny Sahlin.

– Det är ju mycket roligare att ha komet-möte än att gå till skolan, fortsätter Lovisa Valentino och de börjar skratta.

Releasepartyt hålls på Gotthards krog 31 oktober och är öppet för alla. Umeå Europeiska filmfestival hålls i november.

Amanda Delgado Johansson och Benjamin Backlund