Studenter nekas utbildning

Fotograf: Camilla Veide.
Arbetsförmedlingen
Fotograf: Camilla Veide.

Mitt i studierna har 15 studenter fått beskedet att de inte kommer kunna slutföra sin utbildning. I stället för en undersköterskeexamen får de i stället arbetstiteln vårdbiträde, rapporterar Folkbladet.

– När jag fick erbjudandet om att börja plugga så lämnade jag mitt dåvarande jobb som vårdbiträde. Som vårdbiträde har jag inte chans till heltidsarbete och får troligtvis en sämre lön, säger Dige Amlesom, en av de drabbade till Folkbladet.

När studenterna bjöds in till utbildningen informerades de om att alla kanske inte skulle hinna bli färdiga till slutdatumet. I en sådan situationen skulle studenterna ges två till tre månaders tillägg för att bli klar med studierna. När utbildningen nu läggs ner försvinner även den möjligheten. Dige Amlesom, som fick beskedet via posten förklarar vidare sin besvikelse över beskedet.

– Jag vill inte jobba som vårdbiträde utan som undersköterska. säger han till Folkbladet.

Det var under 2014 som Arbetsförmedlingen tillsammans med utbildningsföretaget MedLearn drog igång utbildningen för de 15 undersköterska-studenterna. Men efter sommaren ges studenterna inte längre möjligheten att få fortsätta på sin utbildning.

– Tyvärr, men ni kommer inte klara av utbildningen, berättade de. De menade att de inte kunde göra något åt det utan det var ett beslut som var taget på högre nivå.

För Dige Amlesom och övriga studenter är framtiden i skolbänken nu oviss. Arbetsförmedlingen har ännu inte informerat om hur gruppen ska slutföra sin utbildning, men att det i februari ska genomföras ett informationsmöte för att för att ge ett klargörande i frågan.

– Vi har frågat arbetsförmedlingen tidigare men de har inte kunnat berätta något för oss mer än att de beklagat hela grejen. Men snart ska vi träffas och förhoppningsvis finns det någon annan lösning för oss att få den examen vi först blev utlovade.

Axel Gåve, Jonas Fagerström

Redaktionen