Studenterna allt äldre

Trenden att 19-åringar väntar med högskolestudier fortsätter, visar en ny studie från Universitetskanslersämbetet. Det innebär att allt fler unga fortfarande väljer att göra ett uppehåll efter gymnasiet.

Simon Vikström läser lärarprogrammet på Umeå Universitet och började inte studera förrän han var 24 år.

– Jag var jobbkåt och en arbetsnarkoman som började arbeta redan i sjuan. Under gymnasiet jobbade jag ungefär heltid, det var skönt att tjäna pengar. Jag tänkte aldrig på att studera vidare utan att man kunde klara sig ändå. Men sedan ville jag göra någonting nytt, byta stad och ta tag i mitt liv. Det är skönt att veta att man ska vara här de nästkommande 5 åren, säger Simon Vikström.

Av de födda år 1995 har 14,5 procent i Sverige påbörjat högskolestudier visar studien från UKÄ. Maja Söderberg även hon student på Umeå Universitets lärarprogram är en av de som gick emot trenden:

– Jag hade en plan från gymnasiet vad jag ville bli, därför fanns ingen anledning till att börja jobba med något annat, utan börja direkt med det jag vill göra i framtiden, säger Maja Söderberg.

Text: Anna-Stina Johansson, Julia Hedlund och Tim Bergström

Redaktionen