Studentområde på uppgång söker tilltalsnamn

En av de nya lägenhetsbyggnaderna i bostadsområdet.
Foto: Erik Sedin
En av de nya lägenhetsbyggnaderna i bostadsområdet.

Umeå växer så det knakar och i skogsområdet mellan Ålidhem och universitet poppar nya studentlägenheter upp bland talltopparna i rask takt. Just nu huserar platsen 1078 lägenheter, och hundratals fler är på väg – men vad kallas egentligen området?

År 2004 stod skogsområdet tomt, förutom en gång- och cykelväg som vägledde människor mellan studentboendetäta Ålidhem och universitetet. Idag brer 27 färgglada byggnader ut sig mellan tallstamarna, och i dagsläget beräknas cirka 1100 personer bo här. Sedan januari 2017 har 539 lägenheter byggts och ockuperats, och nu hoppas hundratalet fler vara klara till sommaren 2019, berättar Markus Olsson som är VD Fort Knox, markägare i området.

Kärt barn har många namn

Balticgruppen AB är den fastighetsägare som hyr ut en stor del av lägenheterna i området. VD Jonas Olsson berättar att området internt kallas för Tvistevägen.

– Postadresserna för lägenheterna numreras från Tvistevägen 1 till Tvistevägen 11. Därför kallar vi området Tvistevägen, kort och gott. Det verkar även vara den vanligaste benämningen i min mening.

I folkmun har området, eller iallafall gång- och cykelvägen, även kallats Ho Chi Minh-leden sedan flera år tillbaka. Kommunistanspelningen kan ha att göra med Umeå Universitets röda bakgrund, berättar Hans Forsman på Folkbladet som även skrivit en artikel om ämnet.

– Jag antar att man hänvisar till Umeå universitets historiska bild som rött eller kommunistiskt.

Enligt Umeå kommuns ortnamnshandläggare Anders Lidman finns det redan ett officiellt namn, och det finns inga tankar på en namnändring i nuläget, tillväxten till trots.

–  Området benämns som Universitetsområdet idag. Tvistevägen är felaktigt då det endast är den väg som sträcker sig längst områdets östra sida, säger Lidman och fortsätter.

– Det är detaljplaner som styr om ett område skall ha ett namn eller ej, och just nu hänvisar vi till det rätta namnet.

Vad kallas området av människorna som faktiskt bor där? Se klipp ovan!

Erik Sedin

Redaktionen