Sveriges fulaste stad ska utses – Umeå med i toppen

I bakgrunden står det omtvistade hotellet U&Me Hotel.
I bakgrunden står det omtvistade hotellet U&Me Hotel.

Vilken är Sveriges fulaste stad? Just nu pågår en inofficiell omröstning startad av Arkitekturupproret för att kora en vinnare – och Umeå befinner sig just nu på plats sex.
 – Jag tycker inte att en enda vacker byggnad har tillkommit i Umeå sedan Universitetet invigdes 1965, säger Arkitekturupprorets kontaktperson i region Norr, Eric Norin.

Det är folkrörelsen Arkitekturupproret som med sina 32000 medlemmar på sin Facebooksida dragit igång en omröstning om vilken som är Sveriges fulaste stad. Omröstningen har pågått i snart en månad och kommer att pågå till 21 oktober i år. I nuläget har över 3500 personer röstat. Vid tävlingens slut är tanken att den stad som koras till Sveriges fulaste ska uppmärksammas.

– Vi har planer på att den staden med flest röster ska firas med någon form av ceremoni och att vi från Arkitekturupproret ska komma med förslag på hur stadens arkitektur ska kunna förbättras i framtiden, berättar Arkitekturupprorets ordförande Sigvald Freylander.

“Kommunen och samhällsplanerarna har gjort bort sig”
Umeå befinner sig för närvarande på en mindre smickrande sjätteplats, av de totalt 100 städer som finns att rösta på. Just nu slåss Västerås och Borlänge om att undvika förstaplatsen. Arkitekturupprorets Eric Norin har sin åsikt klar varför just Umeå har fått så pass många röster.
– Kommunen och samhällsplanerarna har gjort bort sig, inte minst i samband med bygget av Väven samt U&Me Hotel.

Han lyfter även fram förra årets vinnare i kategorin “årets vackraste stad”, Sundsvall, som ett exempel för Umeå att följa.
– När Sundsvall brann 1888 byggde man upp staden med sten, till skillnad från Umeå som valde att bygga hela staden i trä.

Aspiranten har förgäves varit i kontakt med representanter från kommunen för en kommentar.

Se i klippet vad Umeåstudenten Olov Modin har att säga om Umeå.

Axel Gåve

Redaktionen