Tavelsjöns isbana stängd för i år

 

För tredje året i rad så har isbanan på Tavelsjön varit öppen för allmänheten. Ungefär 20 – 30 000 har besökt isbanan under säsongen fram till i söndags när man valde att stänga ner.

– Vi hade besökare ända ner ifrån Nederländerna under förra året som enkomt reste upp för att besöka isbanan, säger Mattias Bornerberg ordförande i Tavelsjö AIK.

Föregående säsong hade banan en längd på 20 kilometer och en bredd på 15 meter och blev då Sveriges längsta. I år ställde den stora mängden snö till med problem vilket bidrog till en kortare bana på 8,5 km och en bredd på 10 meter.

Friluftsdagar på isen

– Med stöd från Umeå kommun har vi kunnat ha bussar som tagit besökare till isbanan under helgerna, säger Bornerberg.

Responsen från allmänheten har varit bra trots att banans längd var mindre, bland annat har många skolor haft sin friluftsdagar ute på isen och under helgerna har det funnits korv till försäljning och det har funnits parkbänkar i anslutning till banan.

Stora visioner

Visionen för isbanan nästa säsong finns redan nu och man ser stora utvecklingsmöjligheter.

– Vi skulle gärna vilja göra som Östersund och deras isbana där de har grillplatser och solstolar, säger Bornerberg.

Nu är säsongen över och banan kommer ej att underhållas mer men Borneberg säger att isbanan fortfarande går att besöka för den som känner att ta en promenad eller kanske ta en sparktur runt Tavelsjön.

Jenny Hortlund

 

Redaktionen