Tillbakablick på ett 30 år långt skapande

Nu till veckan öppnar Gunnel Sahlin upp för vernissage i sin hemstad Umeå, för att fira hennes 30-års jubileum i branschen. Sahlin tillhör toppskiktet av formgivare och designers inom glas och textil som ligger bakom det svenska formskapandet.

Formgivaren Gunnel Sahlin har under decennier gjort avtryck med hennes design i både glas och textil och har tidigare formgett produkter för stora kedjor såväl som Ikea, Kasthall och Åhléns. Den Umeåfödda designern kommer tillbaka till sin hemstad under veckan för att fira sin 30 år långa karriär med en vernissage på Västerbottens museum.

Visar upp både gammalt och nytt

Efter att ha haft ett uppehåll från sin glasformgivning i närmare tio år så är Sahlin nu tillbaka i arbetet igen. I utställningen visar hon upp delar från hennes tidigare produktioner, men även nyblåst glas från i år. Vernissagen omfattar såväl återblickar i stilideal som Sahlin själv varit högst delaktig i att skapa.

– Vi är superglada över att få presentera Gunnel Sahlins utställning hos oss. Hon har satt både Sverige och Umeå på kartan över formgivare så denna bokning ser vi framemot, säger Sofia Andersson, bokningsansvarig på Västerbottens museum.

Vernissagen öppnar på söndag och kommer att vara tillgänglig för besökare fram tills januari nästa år.

Jennifer Söderlund