Tim Bergling är död men Avicii kvarstår

Den 20 april omkom Tim ”Avicii” Bergling. Sen nyheten spreds över hela världen har hyllningarna av den bortgångna artisten inte varit få. Det är många som hade en relation till Avicii. 

Jag minns klart och tydligt första gången jag kom i kontakt med Avicii. Det var åttonde klass och jag hade flytt lektionen till ett av grupprummen som de lite mer rebelliska eleverna gick till. En av rebellerna öppnade Youtube på sin nyinköpta smartphone och sökte fram låten Levels spelad baklänges. Rädd och känslig som jag var slutade jag lyssna när de började konspirera om låtens budskap. Det är nog underförstått att jag vägrade lyssna på denna musiker ett tag men det var något som lockade. Efter att vuxit upp i ett hushåll där Thåström varvades med Eros Ramazzotti var de elektroniska tonerna exotiska för mig. Det gick inte att sätta fingret på det men musiken var fängslande. Och visst fanns där något speciellt för så småningom lyssnade hela världen på Avicii.

Därför är nog ingen förvånad att nästan samtliga svenska såväl som utländska medier skrev om
Tim ”Avicii” Berglings bortgång den tjugonde april 2018.

 Hyllningarna

Jag vet att jag inte är den enda som präglats av Tim Bergling och sörjer hans bortgång, det vittnar alla hyllningar om. Sociala medier har prytts av den tysta minuten på Sergels torg och enligt DN har kyrkklockor runt om i världen spelat hans musik såsom i Utrecht.

På Berglings gamla gymnasieskola, Östra Real, hölls det en tyst minut.

– Vi hade en bild av honom med blommor och minnesstunden inleddes med hans musik, säger William Hägglund, elevkårsordförande, till DN.

Online eskalerade streaming av Berglings musik under helgen. Även idag toppar hans låtar Spotifys spellista Top 50 Sverige.

Familjen är tacksam

De första dagarna präglades av tystnad då Berglings familj bett om respekt men igår bröts tystnaden genom ett uttalande från familjen.

”Vi vill tacka för det stöd vi fått och alla kärleksfulla beskrivningar av vår son och bror. Vi är så tacksamma för alla som älskade Tims musik och har fina minnen till hans låtar. Tack för de initiativ som tagits för att hedra Tim, som samlingen på Sergels torg, kyrkklockor som spelat hans musik och tysta minutrar runt om i världen.”, skrivs det i uttalandet som skickats till DN via Berglings presskontakt, Ebba Lindqvist.

Även Berglings bror, Anton Körberg, har gjort ett uttalande i form av ett Facebook-inlägg:

”Tack till alla fantastiska människor runt omkring mig för era fina ord i en tuff tid. Ni är underbara. Jag älskar er!”, skrev brodern på sin Facebook 22 april.

Var färdig med nytt album

Den 20 april berättade Neil Jacobsen, chefen för Berglings skivbolag, för Variety att Bergling var färdig med sitt nya album då han omkom.

— Det var hans bästa musik på år, berättar Jacobsen för Variety.

Chefen berättar också att Bergling som vanligt hade jobbat mycket hårt på det kommande albumet, bland annat arbetat 16-timmarsskift, eftersom han var så inspirerad och exalterad.

Vad som kommer hända med albumet är ännu oklart. Jacobsen berättar för Variety att han kommer tala med Berglings familj för att försöka lista ut vad artisten själv hade velat.
Trots hans bortgång kan Avicii inte kännas mer levande och nära. Det magiska med musik är att den trots allt överlever, överröstar och sätter spår. Vi kommer lyssna på Avicii som vi alltid har gjort, på riktigt hög volym. Tim Bergling finns inte längre med oss men Avicii kommer alltid finnas.

Hanna Grimgard

Redaktionen