Torben avslutade sina studier utomlands

Många drömmer om att studera utomlands för att uppleva nya kulturer, träffa nya människor och utöka sina språkkunskaper. Det var precis det som fick Torben Beck-Johansson att lämna Sverige för studier i Berlin, Tyskland.

Torben Beck-Johansson, 23 år, är född och uppvuxen i det lilla samhället Malå i Västerbottens inland. Efter att ha studerat estetiska programmet med inriktning musik i Lycksele styrde han skutan mot Umeå för att utbilda sig till jurist.

– Estetlinjen var väldigt flummig. Jag kände att jag ville ha något mer fyrkantigt och något som kunde garantera mig ett jobb i framtiden.

De tyska rötterna fick honom att flytta

Efter några år i Umeå kände Torben att det var dags att testa något nytt. Avsaknaden av erfarenheter och den stora dragningskraften till sina rötter fick honom att läsa sin avslutande termin utomlands. Valet av land var det inga tveksamheter om.

– Eftersom jag började studera på universitet direkt efter gymnasiet kände jag att jag saknade något. Jag stod och vägde mellan att ta ett sabbatsår för att resa, eller studera utomlands. Valet föll på det senare. Min mamma är tyska och min mormor och morfar är bosatta där, så det var enkelt att välja land, förklarar Torben.

”Allt gick väldigt smärtfritt”

Torben tog kontakt med utbytesprogrammet Erasmus. När han kommit in på universitet i Berlin blev han förmedlad till ett bostadsbolag som hjälpte honom med boende.

– Allt gick väldigt smärtfritt. Jag behövde bara registrera mig på mina kurser, fixa tyskt mobilabonnemang och tyskt bankkort. Samarbetet mellan EU-länder gör att det gick väldigt smidigt, säger Torben.

Skolan hamnade i skymundan

Väl framme i Tyskland möttes Torben av en helt annan kultur än vad han var van vid hemma i Sverige. Plugget kom ofta i andrahand och andra sysslor kom före. Att resor, fester och nya vänner från olika delar av världen tog upp större delen av tiden är inget han sticker under stolen.

– Jag förväntade mig att det skulle vara mycket mer plugg än vad det var. Det tyska betygssystemet är betydligt snällare än det svenska, vilket gjorde att studierna ofta kom i andrahand. Att komma från Malå och lära känna människor från andra sidan jordklotet är ganska häftigt. Jag umgicks mycket med människor från Italien, Argentina och Colombia, säger Torben.

Samtidigt som terminen i Tyskland var betydligt lättsammare än vad Torben hade förväntat sig, är han noga med att belysa hur kul och lärorik den var.

Här är Torbens viktigaste tips till dig som funderar på att studera utomlands!

1. Försök fixa bostad i tid. Jag tog bara första bästa vilket gjorde att jag hade långt till skolan. Jag ångrar att jag inte bodde mer centralt. Betala lite extra, det är värt det!

2. Lägg manken till för att lära dig språket och att tala det. Det är lätt att man blir för bekväm och bara pratar engelska.

3. Släpp plugget! Du får bara en sådan här chans en gång i livet. Ta tillfället i akt helt enkelt.

Text: Simon Landin