Udominate uttalar sig om klubbens ekonomiska situation

I våras avslöjade Västerbottens-Kuriren att basketklubben Udominate hade skulder på drygt en halv miljon kronor hos Umeå kommun och kronofogden. Nu ser föreningens ekonomi ut att ha förbättrats en aning och klubben har budgeterat för att vara helt skuldfria år 2017. 

– Om ett år ska vi ha betalat alla våra skulder och göra ett positivt resultat på över 100 000 kronor, säger styrelseledamoten Joakim Genetay

Under de senaste åren har de svenska basketligorna kantats av avhopp och konkurs från flera klubbar. På herrsidan försattes Sundsvall Dragons i konkurs tidigare i år och Eco Örebro tvingades hoppa ur serien av samma skäl. Damlaget Kvarnby Basket, som år 2013 huserade i högsta damserien, tvingades också gå i konkurs.

En annan klubb som har haft problem med ekonomin är Umeåklubben Udominate. I våras rapporterades det om skulder på över en halv miljon kronor. Men enligt styrelseledamoten Joakim Genetay ser läget bättre ut nu.

Ni hade skulder på över en halv miljon kronor i våras, hur höga skulder har ni nu?

– Hos kronofogden har vi 56 000 kronor kvar, som vi kommer betala nu i slutet av månaden, vi väntar just nu in pengar från sponsorer. Hos kommunen, där vi har en avbetalningsplan, har vi 240 000 kronor i skuld, säger Joakim Genetay.

I en artikel från Västerbottens-Kuriren tidigare den här månaden står det att ni inte kunde fullfölja avbetalningsplanen, stämmer det?

– Vi följde avbetalningsplanen till 75 procent. Vi skulle betalat 90 000 men betalade 70 000. Från kommunens sida uppfattar jag det som att det inte varit ett stort problem. Men nu har vi kommit överens om en ny avbetalningsplan.

Vad är det som gjort att ni dragit på er skulderna?

– Det finns en rad olika faktorer. Det första var att en större sponsor som muntligen sagt ja till att stötta oss drog sig ur. Det andra var att vi fick ökade domarkostnader på 100 000 kronor. Egentligen ska man fråga Basketbollförbundet varför det blev så. Och sedan spelade vi kvartsfinal i Visby, och den resan kostade över 50 000 kronor. Det är klart att vi skulle kunna ha utgått ifrån att vi kunde få möta Visby men det troliga var att vi skulle få Norrköping och den resan hade bara kostat 15 000 kronor.

En ytterligare orsak som ligger bakom skulderna är att Udominate inte fakturerat sponsorer i tid, vilket lett till problem med likviditeten.

– I en ideell förening ska allt hinnas med vilket det ibland inte görs, och vi har bland annat varit lite för dåliga på att fakturera sponsorer i god tid.

Vad gör ni rent konkret för att bli skuldfria?

– Vi har jobbat med att förbättra organisationen och spara in på det vi kan. Vi har också i kommande budgeten räknat med högre utgifter och försiktigare inkomster så att vi inte ska hamna i den här situationen igen.

”Vi är aldrig sena med att betala ut lönen till spelarna”

Samtidigt som klubben dras med skulder har de inför årets säsong satsat hårt för att inte upprepa fjolårets andraplats. I år är målsättningen guld och klubben har värvat därefter. Men att klubben skulle leva över sina tillgångar är inget som Joakim vill kännas vid.

– Vi satsar för att vinna SM-guld och gå långt i EuroCup, och vi behöver de här spelarna för att också lyckas i Europaspelet. Men vi har god täckning för de här värvningarna i lönebudgeten.

Har spelarbudgeten ökat i år?

– Den har inte ökat väsentligt, men en liten ökning. Men vi vill ta hand om spelarna på ett bra sätt. Ge bra boenden och förmåner till spelarna. Till exempel så har vi alltid med materialförvaltare på bortamatcherna. Våra spelare behöver heller inte tvätta nånting, utan alla deras tränings och matchkläder tvättas av vår materialförvaltare. Det är inte många svenska klubbar som erbjuder det.

Men har ni verkligen ekonomisk täckning för att låta en materialförvaltare göra det här jobbet?

– Absolut. Vi är aldrig sena med att betala ut lönen, det vet man i vår klubb, man får lönen när man ska få den. Sen är en sån här detalj (tvättningen av kläder, reds.anm) viktig för spelarna och gör att vi kanske inte måste betala lika mycket i lön som andra europeiska klubbar.

Du målar ju upp en bild av att även om ni har skulder hos kronofogden och kommunen så har ni bra koll på er ekonomi, men vad gör det mer er framtoning som klubb att ha dessa skulder?

– Det är såklart det inte är bra att hamna hos kronofogden, men alla som har haft insikt och engagerat sig i idrott på den här nivån vet hur svårt det är att gå runt.

I Svenska Basketbollförbundets allmänna bestämmelser för deltagande i damligan står det att en förening ska ha ”en ekonomi i balans”. skulle du säga att ni har det?

– Ja. Vi har visserligen skulder men vi har intäkter och tillgångar som balanserar skulderna.

Vad har SBBF sagt om er ekonomiska situation?

– Vi har en kontinuerlig dialog och de har godtagit vår plan.

Enligt Joakim Genetay finns det ingen risk att föreningen går samma tråkiga väg till mötes som tidigare nämnda basketklubbar.

– Det finns noll procents risk att vi inte beviljas elitlicens nästa år, avslutar han med att säga.

                                                                                                                                                                                        Adam Wenell

Redaktionen